Megvizsgálták a YouTube és a mentális egészség viszonyát

Az Ausztrál Öngyilkossági Kutató és Megelőző Intézet (AISRAP) kutatói szerint a YouTube gyakori felhasználóinál nagyobb arányban fordult elő szorongás és depresszió. 

A Griffith Egyetem Alkalmazott Pszichológiai Kara és az AISRAP munkatársa a világ leggyakrabban használt streaming platformjának a mentális egészségre gyakorolt pozitív és negatív hatásait vizsgálták – olvashatóMedical Xpress jelentésében. Dr. Luke Balcombe, a tanulmány vezető szerzője szerint aggodalomra adhatnak okot a tartalomkészítők és követőik közötti paraszociális (egyoldalú) kapcsolatok, de előfordult néhány semleges vagy pozitív eset is, amikor az alkotók szorosabb kapcsolatot alakítottak ki követőikkel.


A kutató szerint habár az online kapcsolatok hiánypótlóak lehetnek, súlyosbíthatják is a szociális szorongással küzdő személyek problémáját. „Azt javasoljuk, hogy az egyének korlátozzák a YouTube-on töltött idejüket, és keressenek más társas interakciókat a magány elleni küzdelem és a pozitív mentális egészség előmozdítása érdekében.” A szakértő szerint a 29 év alattiak a leginkább érintettek.

A tanulmány azt is megállapította, hogy többet kell tenni annak elkerülése érdekében, hogy a YouTube-on rövid időre se jelenhessenek meg önkárosítással, öngyilkossággal kapcsolatos tartalmak, amelyek súlyos problémákat okozhatnak, ha ellenőrizetlenül kerülnek mentális problémákkal küzdő egyének elé.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?