Szakszervezetbe tömörültek a mesterséges intelligenciát használó szerkesztőség dolgozói

Szakszervezetet hoztak létre a CNET dolgozói, melynek központi témája a mesterséges intelligenciától való félelem. 

Hogy mikor jön el annak az ideje, hogy a mesterséges intelligencia masszív leépítésekhez vezessen, nem tudni, ám az ettől való félelem nem alaptalan. Az egyik nagy múltú szerkesztőség, a CNET nem si olyan régen felmondott több újságírójának is, nem sokkal azután, hogy kiderült, a cég hónapokon keresztül mesterséges intelligencia által írt cikkeket publikált az oldalán, mindezt úgy, hogy nem igazán igyekezett az olvasók tudtára adni, hogy az írásokat egy algoritmus kotyvasztotta – a gép által generált cikkek CNET Money név mögött jelentek meg.


A Futurism most arról számolt be, hogy a technológiai hírportál munkatársai szakszervezetbe tömörülnek, melynek egyik fő oka a már említett mesterséges intelligenciától való félelem. „Ebben az instabil helyzetben csapatainknak az iparági szabványnak megfelelő munkahelyvédelemre, méltányos javadalmazásra, szerkesztői függetlenségre, valamint a döntéshozatali folyamatban való részvételre van szüksége, különösen mivel az automatizált technológia veszélyezteti a munkahelyeinket és a hírnevünket” – olvasható a CNET Media Workers Union (CMWU) közleményében.

cnet mesterséges intelligencia
Egyre többen féltik a munkájukat a mesterséges intelligenciától.  (Fotó: Getty Images)

A CMWU közlése szerint a szakszervezet gondolata már a mesterséges intelligencia „munkába állása” előtt megfogant, a vállalat hozzáállása a témához, és az MI okozta veszélyek azonban felgyorsították a létrehozására irányuló törekvéseket.

A mesterséges intelligencia számos emberi feladatot képes automatizálni, tulajdonképpen erre is lett kitalálva, ám arra talán kevesen számítottak, hogy ilyen rohamos mértékben kezd el fejlődni. Egyre több szakma képviselői, köztük újságírók, marketingesek és tanárok aggódnak azon, hogy az algoritmusok előbb vagy utóbb, de ki fogják szorítani az emberi munkaerőt.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?