Egy mesterséges intelligencia szakértő szerint az OpenAI által fejlesztett ChatGPT korán sem olyan okos, mint amilyennek hisszük. 

Az utóbbi egy évben kevés forróbb téma volt a mindenféle tartalmakat generáló mesterséges intelligenciánál, a ChatGPT nevű nagy nyelvi modell publikus megjelenése óta pedig tényleg a csapból is a technológia robbanásszerű fejlődése folyik. Az OpenAI világsztárrá avanzsált szöveggenerátora hétről hétre, sőt napról napról szolgáltatja a témát a híroldalaknak: hol már-már emberszintű képességeivel, hol pedig amiatt, hogy milliók munkáját veszélyezteti.

Habár eddig többnyire ódákat zengtünk a mesterséges intelligencia képességeiről, Rodney Brooks, robotika-guru és MI-szakértő szerint jelentősen túlbecsüljük az OpenAI nagy nyelvi modelljeit, amelyeken a ChatGPT nagysikerű chatbotja is alapul. Az IEEE Spectrumnak adott interjújában Brooks azzal érvel, hogy ezek az eszközök sokkal hülyébbek, mint gondolnánk, nem beszélve arról, hogy nagyon messze vannak attól, hogy bármilyen feladatban is komolyan felvegyék a versenyt az emberekkel.

Ennek oka, hogy a jelenlegi nyelvi modellek nem képesek logikusan kikövetkeztetni a jelentést, ami számos félreértéshez vezethet. A szakértő szerint ezek a technológiák abban jók, hogy megmondják, hogyan kellene hangoznia a válasznak, de valójában nem tudják, mi a válasz.

Nos, ez nem ugyanaz, mint az intelligencia” – mondta a szakértő, hozzátéve, hogy a technológia fejlődése valóban figyelemreméltó, de az emberi szintre sosem fog felérni.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!