Portugália becsukná az ajtókat a kínai 5G előtt

Portugália kormánya bár nevén nem nevezett egyetlen kínai gyártót, de törvényével simán megtilthatja országában a kínai 5G-eszközök használatát. 

Egy tavaly augusztusban elfogadott törvény értelmében a portugál kormány meghatározhatja a távközlési vállalatok kizárását, használatának korlátozását vagy megtilthatja a hozzájuk köthető berendezések használatát. Portugália kiberbiztonsági tanácsa, a CSSC állásfoglalása megtiltaná az Európai Unión kívüli székhelyű beszállítóktól, illetve az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO) vagy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) nem tartozó államoktól származó berendezések 5G-s vezeték nélküli hálózatban való használatát. Bár a CSSC nem említette konkrétan Kínát vagy kínai beszállítókat, de figyelmeztetett arra, hogy nagy biztonsági kockázatot jelentenek azok a beszállítók vagy szolgáltatók, amelyek olyan országban rendelkeznek székhellyel, ahol a kormány nyomást gyakorol a harmadik országokban folytatott tevékenységekre.


2023
Kép: Capacity Media

Az állásfoglalás azt is biztonsági kockázatnak nevezi, ha az az ország, ahol a szállító székhelye található, nem kötött adatvédelmi, kiberbiztonsági vagy a szellemi tulajdon védelméről szóló megállapodást Portugáliával vagy az Európai Unióval. Erre reagálva a Huawei közölte, tudomással bír arról, hogy a portugál kormány közzétette a távközlési berendezések biztonsági kockázatával kapcsolatos nyilatkozatát, és hozzátette, hogy a vállalat jelenleg is további információkat gyűjt a kapcsolódó hatóságoktól. Több ország, köztük az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Ausztrália és Japán már ténylegesen kitiltotta a Huaweit az 5G-hálózataiból, míg mások egyelőre különféle korlátozásokat vezettek be. Számos európai ország, köztük Dánia, Svédország, Észtország, Lettország és Litvánia a közelmúltban tiltotta meg a kínai gyártóknak, hogy jelen legyenek az 5G hálózatokban. Németország pedig nemrégiben közölte, hogy vizsgálja a kínai alkatrészek használatát.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?