Robot inason dolgozik az OpenAI egykori dolgozója

A londoni székhelyű Prosper Robotics célja egy úgynevezett robot komornyik létrehozása, amely a tervek szerint az összes háztartási munkát képes lenne ellátni. 

A sci-fi filmek gyakran ábrázolnak olyan jövőt, amelyben robotok tartják tisztán és rendben a családok otthonát. Ugyan erre még várnunk kell, de robotporszívók például már léteznek, amelyek elég jó hatásfokkal képesek megtisztítani a padlót anélkül, hogy különösebb beavatkozást igényelnének.


Az elmúlt években több cég is bejelentette, hogy olyan robotot állítanának elő, amely képes a háztartási feladatok elvégzésére. Az OpenAI egykori alkalmazottja, Shariq Hashme által alapított startup is dolgozik egy hasonló gépezeten, egészen pontosan egy robot komornyikon, amely minden házimunkával képes lenne megbirkózni – írja Sky News. A robot a tervek szerint kerekeken közlekedne, és két karral lenne felszerelve.

Te elmész dolgozni, ők pedig mindent megcsinálnak az otthonodban” – mondta Shariq Hashme, a startup alapítója.

A robot komornyikot már egy ideje fejlesztgetik, de még nincs kész, mert Hashme szerint nem áll rendelkezésre elegendő adat egy háztartási robot betanításához. A csapat ugyanakkor reméli, hogy a jövőben gépezetük mentesíteni tudná a nőket a házimunka terhei alól, melyek napjainkban is döntő többségben rájuk hárulnak. Pontos árat egyelőre nem közöltek, de az elmondásuk szerint várhatóan valahol 6 és 12 000 dollár között áll majd meg a végösszeg.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?