Egy elmélet szerint a pénisz volt az egyik legelső dolog, amit művészileg ábrázoltak

Egy új tanulmány szerint a Mongóliában talált 42 000 éves medál lehet a legkorábbi ismert péniszábrázolás. 

Grafitból faragott péniszre bukkantak a kutatók 2016-ban az észak-mongóliai Khangai-hegységben – írja az IFL Science. A távoli múltban a péniszt ábrázoló rajzok számos kultúrában fellelhetőek voltak, ám a szóban forgó objektum minden korábbi leletnél régebbi lehet.


A kutatók úgy gondolják, hogy a 4,3 centiméter hosszú, 2,1 centiméter széles és 1,3 centiméter vastag grafitdarab személyes tárgy lehetett, például egy szerencsehozó vagy egy termékenységi talizmán. A szénizotópos kormeghatározás alapján a medált 41 900-42 400 évesre becsülik.

Ha a feltételezés helyes, vagyis a tárgy valóban egy péniszt ábrázol, ez lehet az eddig ismert legrégebbi péniszábrázolás. A tanulmány szerzői szerint mindez pedig azért fontos, mert a talált tárgy azt bizonyítja, hogy már a vadászó-gyűjtögető ősközösségek is használták szimbólumként a nemi anatómia jegyeket. A tanulmány szerzőivel ugyanakkor nem mindenki ért egyet, a Science-nek nyilatkozó kutatók bizonytalanságukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a medál valóban egy péniszt ábrázol-e.

A paleolit kori ember előszeretettel jelenítette meg a nemi jegyeket, legyen szó rajzokról vagy domborművekről. Ebből az időszakból az egyik leghíresebb a prehisztorikus művészet egyik ikonja, a 25 ezer éves Willendorfi Vénusz, amely egy érzéki nőies testet ábrázol, kerek csípővel és nagy mellekkel.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?