Két hónap némaság után hírt adott magáról a NASA Mars-helikoptere

Több mint két hónapnyi hallgatás után hazatelefonált a NASA Ingenuity nevű marshelikoptere. 

Hosszabb időre megszakadt a kapcsolat a földi irányítás és az Ingenuity marshelikopter között, amely legutoljára április 26-án adott hírt magáról. A kapcsolat akkor szűnt meg a kis helikopterrel, amikor az a legutóbbi, 52. repülése közben éppen a felszín felé ereszkedett. Az amerikai űrkutatási hivatal viszont most arról számolt be, hogy a több mint két hónapos némaság után végre sikerült felvenniük a kapcsolatot – írja a Space.


A Jezero-kráter azon része, amelyet a rover és a helikopter jelenleg vizsgál, sok egyenetlen tereppel rendelkezik, ami kihathat a kommunikációra is” – nyilatkozta az Ingenuity csapatának vezetője, aki számított a kommunikáció megszakadására. Az újonnan kapott repülési adatok azonban arra utalnak, hogy az Ingenuity továbbra is jó egészségnek örvend, és ha ezt a további ellenőrzések is megerősítik, a helikopter a következő hetekben újra repülhet.

A következő, 53. repülés célpontja egyébként egy nyugat felé elhelyezkedő ideiglenes leszállóhely lesz, ahonnan a szerkezet később egy sziklás kiemelkedés közelébe repülhet el, amelyet a Perseverance csapata szeretne felkutatni.

Az Ingenuity helikopter a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg a Marsra 2021. február 18-án. Az ultrakönnyű szerkezetű helikopter fő feladata kideríteni, hogy a hasonló szerkezetű robotok képesek-e ellátni a megbízásukat az idegen bolygón. A NASA egyébként eredetileg csak 4-5 repüléssel számolt, de az Ingenuity a vártnál sokkal jobban teljesít.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?