Roncsokat talált a marsjáró helikopter

Nem leszünk bulvárosok, így már az elején eláruljuk, hogy nem idegen civilizációk darabkáit találta meg az ügyes kis helikopter. 

A NASA Ingenuity Mars Helicopter a Perseverance marsjáró leszállóegységének roncsait találta meg, amikor kiszúrta az ejtőernyőt és a hátsó burkolatot is. A képen látható kúp alakú tárgy az a hátsó burkolat, amely megvédte a rovert a mélyűrben, valamint a 2021. február 18-i tüzes leereszkedés során is, amikor a Mars felszínére ereszkedett. Mind a 10 színes légi felvétel április 19-én készült az Ingenuity huszonhatodik repülése során. A Marsra való belépés, leereszkedés és leszállás nem olyan egyszerű, mint amikor a Földre térnek vissza az egységek.


A leszállás a vörös bolygóra gyorsabb és keményebb a gravitációs erők, és a magas hőmérséklet miatt, miközben a légkörbe való belépés közel 20 000 km/h sebességgel történik. A helikopter által készített képek azért jelentősek, mert felhasználhatók a jövőbeli biztonságosabb leszállások biztosítására. Teddy Tzanetos – aki az Ingenuity csapat vezetője a NASA dél-kaliforniai Jet Propulsion Laboratoryjában – szerint a NASA az Ingenuity repülési műveleteket ilyen úttörő repülések végrehajtására találta ki. Minden egyes alkalommal, amikor a levegőben van a szerkezet, az Ingenuity új területet fedez fel, és olyan perspektívát kínál, amelyet egyetlen korábbi bolygómisszió sem tudott elérni. A Mars Sample Return felderítési módszere tökéletes példája a légi platformok hasznosságának a Marson.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?