Ellopja az adataid ez a két alkalmazás, ha ott vannak a mobilodon

Kiberbiztonsági kutatók a Google hivatalos alkalmazás boltjában két veszélyes fájlkezelő alkalmazásra bukkantak, amelyek adatokat lopnak a gyanútlan felhasználóktól. 

Bár a Google rendszeresen vadássza a rosszindulatú appokat, és igyekszik mindent elkövetni, hogy megakadályozza az alkalmazásokkal elkövetett csalásokat, még így is előfordul, hogy a bűnözőknek a védelmi rendszert kijátszva sikerül a fertőzött programokat feltelepíteni. A Play áruházban nemrégiben is találtak két veszélyes appot, amelyek bizalmas adatokat lopnak a felhasználótól, majd kínai szerverekre továbbítják azokat.


A Bleeping Computer beszámolója szerint a File Recovery and Data Recovery appot legalább 1 millióan töltötték le, míg a File Managert körülbelül 500 ezren. Az említett alkalmazások az  adatokat titokban, a felhasználó beleegyezése nélkül gyűjti be; többek közt névjegyzéket, valós idejű helyadatokat, hang- és videófájlokat, hálózati szolgáltató nevét és kódját, stb. lopnak el a telefonról, rengeteg információt szerezve ezzel a felhasználóról.

alkalmazás fájlkezelő
Fotó: Bleeping Computer

Az említett programok arra is képesek, hogy elrejtsék az alkalmazás ikonjait, megnehezítve ezzel a megtalálásukat és az eltávolításukat a telefonról. Emellett maguktól újraindíthatják az eszközt, valamint el is indíthatják a programokat a háttérben.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?