Ideje lesz elkezdeni félni a mesterséges intelligenciától

Úgy néz ki, Magyarország előkelő helyen van olyan tekintetben, hogy hány ember veszítheti el a munkáját a mesterséges intelligencia miatt. 

Az OECD szerint a munkahelyek 27%-át nagymértékben veszélyezteti a mesterséges intelligencia forradalma, de gyorsan hozzá kell tenni, hogy ez a szám egy átlag, tehát van, ahol jobb, és van, ahol rosszabb a helyzet. Az OECD-ben a munkahelyek több mint egynegyede olyan készségekre támaszkodik, amelyek könnyen automatizálhatók a közelgő mesterséges intelligencia forradalom során, és a munkavállalók attól tartanak, hogy elveszíthetik állásukat.


Az OECD szerint eddig kevés bizonyíték van arra, hogy az MI megjelenése jelentős hatással lenne a munkahelyekre, de ez azért lehet, mert a forradalom még a kezdeti szakaszban van. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) egy 38 tagú tömb, és eltérő körülményeik miatt a veszélyeztetettség is eltérő. A legnagyobb kockázatnak kitett munkaköröket úgy határozták meg, mint amelyek a 100 olyan készség és képesség közül több mint 25-öt használnak, amelyek a mesterséges intelligencia szakértői szerint könnyen automatizálhatók. Az OECD tavalyi felmérése szerint ötből három munkavállaló attól tart, hogy a következő 10 évben elveszítheti állását az MI miatt.

mesterséges
Grafikon: OECD Empoyment Outlook

A felmérés 5300 munkavállalót vizsgált meg 2000 cégnél, hét OECD-országban, a feldolgozóipar és a pénzügyek területén. Azt is érdemes egyébként figyelembe venni, hogy a felmérés még az előtt született, hogy az olyan generatív mesterséges intelligencia, mint a ChatGPT, berobbant volna  a köztudatba. A mesterséges intelligencia megjelenése miatti aggodalom ellenére a már vele dolgozó munkavállalók kétharmada azt mondta, hogy az automatizálás kevésbé veszélyessé vagy unalmassá tette a munkájukat. Ami pedig a számokat illeti, a lista szerint legkevésbé Luxemburgban kell attól tartani, hogy az MI miatt bárki is az utcára kerül, mivel náluk 17,7 százalék ennek az esélye.

Őket az Egyesült Királyság követi 19 százalékkal, harmadik „legbiztonságosabb országnak pedig a svédek mondhatják magukat, 20,1 százalékkal. Habár a lista nem sorolja fel az összes OECD tagot, fontos kiemelni, hogy a listában szereplő 28 állam esetében Magyarországon a legmagasabb annak a valószínűsége, hogy az MI érkezésével valaki munkanélkülivé válik. Nálunk ugyanis 36,4 százalék a lehetősége egy ilyen sajnálatos eseménynek. Ami egyébként nem is annyira csoda, ha figyelembe vesszük, hogy idehaza az előrehaladás leginkább abban merül ki, hogy az emberek szalag mellett összeszerelnek, és egy jó kis 5G+MI+automatizálás kombó pillanatok alatt feleslegessé teszi az élőerőt.

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?