Se a Hold, se a Mars nem izgatja különösebben az amerikaiakat

Az amerikaiak többségét nem érdekli se a Mars, se a Hold, inkább a Földet kellene megvédeni. 

A marsi életkörülmények finoman szólva is zordak: elképesztő szárazság uralkodik, rendkívül szeles és poros, az éves átlaghőmérséklet pedig mindössze -60 °C körül alakul.  Ennek ellenére az emberiség már régóta szeretne eljutni a vörös bolygóra, az utóbbi időben pedig egyre sürgetőbbé is vált a dolog, annak köszönhetően, hogy a Mars a Föld egyik legközelebbi potenciálisan lakható szomszédja. Az odautazásig persze még rengeteg problémát kell megoldani, de a NASA tervei szerit a 2030-as évek vége felé szeretnék megvalósítani a küldetést.


A Pew Research újonnan kiadott felmérése azt mutatja, hogy bár az amerikaiak többsége általában támogatja a NASA-t, sokkal kevésbé foglalkoztatja őket az űrügynökség Mars, illetve Hold missziója, inkább az érdekli őket, hogy képesek legyenek megvédeni a Földet az aszteroidáktól – írja a Futurism.

A felmérésben több mint 10 ezer amerikai vett részt, és a válaszadók 60 százaléka úgy ítélte, hogy a NASA számára a prioritás a potenciálisan veszélyes aszteroidák és egyéb földközeli objektumok megfigyelése kellene legyen. Ezzel szemben mindössze a válaszadók 12 százaléka mondta azt, hogy a Holdat célzó küldetések a legfontosabbak, és még ennél is kevesebb, 11 százalékuk nyilatkozta, hogy a vörös bolygó meghódítása az elsődleges cél.

A Mars-küldetés egyébként rendkívül költséges, egyelőre megbecsülni is nehéz, mennyibe fog kerülni. Egy 2019-es becslés szerint az expedíció költsége várhatóan 120.6 milliárd dollár.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?