Szakértők figyelmeztetnek: zsarolhatják és megölhetik „partnerüket” a szexrobotok

A szakértők szerint a szexrobotok komoly biztonsági kockázatot jelenthetnek a felhasználóra nézve. 

Egyes gyártók szerint 2050-re olyannyira széles körben elterjedt eszközzé válhatnak a szintetikus partnerek, hogy az átlagemberek már gyakrabban folytathatnak szexuális kapcsolatot gépekkel, mint más emberekkel. A beépített mesterséges intelligencia és az emberi testet utánzó mechanizmusok egyre fejlettebb modelleket eredményeznek, amelyek amellett, hogy számos etikai aggályt felvetnek, a szakértők szerint komoly biztonsági kockázatot is hordozhatnak magukban.


Jake Moore, az ESET kiberbiztonsági vállalat szakértője szerint a minden hájjal megkent csalók képesek átvenni az irányítást egy szexrobot felett, hogy ezzel megzsarolják annak tulajdonosát – írja a brit Daily Star. A robot kamerájának megszerzésével ugyanis olyan kompromittáló felvételekhez juthatnak hozzá a csalók, melyekkel könnyen zsarolhatóvá válhat bárki.

Vannak azonban ennél szélsőségesebb elképzelések is, miszerint a robotok akár fizikailag is képesek lehetnek bántalmazni a felhasználót, ha a kiberbűnözők feltörik a gép biztonsági rendszerét. Nem nehéz elképzelni, hogy egy emberszerű, karokkal és lábakkal rendelkező robot, ha úgy adódik, milyen könnyen kárt tudna tenni egy emberben.

Az egyik legismertebb és legmodernebb szexbabát egyébként a RealDoll nevű cég építette: a Harmony elnevezésű „hölgy” (fenti képen és a videóban is látható) képes a párbeszédre, keze és törzse mozgatására, sőt még arcmimikája  is van, amelyet attól függően használ, hogy a tulajdonos, mit kíván éppen tőle.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?