Visszatérőben lennének a butatelefonok?

A butatelefonok visszaszivárgása a digitális detoxikálás részét képezhetik. 

A Counterpoint Research elemzői szerint a butatelefonok piaca az amerikai telefonpiac 2%-a körül alakult, viszont egyre inkább úgy tűnik, hogy most egyfajta feltámadásnak lehetünk tanúi. A jelentés szerint a Z generáció és az ezredfordulósok az okostelefonok és a közösségi média okozta mentális egészségügyi problémák miatt a digitális detoxikálás mellett érvelnek. Az olyan hashtagek, mint a #bringbackfliphones a TikTok-on több millió megtekintést gyűjtöttek, ami a funkciótelefonok fokozódó népszerűséghez vezetett a fiatalabb fogyasztók körében. Mégpedig leginkább azoknál, akik olyan mozgalmakat szeretnének követni, mint a digitális detoxikálás, a minimalista életmód és az unplugging.


butatelefonok
A Nokia 130 a HMD legújabb funkciókészüléke – kép: HMD

Tekintettel a funkciótelefonok viszonylag olcsó árára (20-50 dollár szolgáltatóhoz kötve, illetve 50-100 dollár feloldva), egyre többen próbálják ki ezeket a készülékeket, és osztják meg tapasztalataikat a közösségi médiában. A Counterpoint jelentése szerint a butatelefon gyártók idén 2,8 millió ilyen kütyüt adnak el az Egyesült Államokban, és ez a szám csak növekedni fog. Az eredmények azért is figyelemre méltók, mert az amerikai hálózatüzemeltetők az új ügyfelek számának lassulásával néznek szembe. Ráadásul az olyan okostelefon-gyártók, mint az Apple és a Samsung továbbra is csökkenő eladásokat tapasztalnak, részben azért, mert a fogyasztók az elmúlt évek eseményeinek tükrében már átgondolják a vásárlást.

A butatelefonok általános felhasználási esetei

A Counterpoint Research szerint az eSIM-technológia használatával a fogyasztók a funkciótelefont olyan kísérőeszközként fogadhatják el, amelyre könnyen át tudnak váltani a fő készülékükről olyan helyzetekben, amikor nem akarják elővenni a drága okostelefonjukat. A fogyasztók „digitális méregtelenítő mechanizmusként” tekinthetnek a butatelefonok nyújtotta előnyökre, míg az üzleti felhasználók a költségek csökkentése érdekében alkalmazhatják. Az utazók, turisták és mások az „olcsó eldobható” funkciótelefonok mellett dönthetnek. Hozzá kell tenni, a leginkább csak telefonálásra használható mobilok piaca elenyésző az okostelefonokéhoz képest, de egyre többen vannak, akiknek elegük lett abból, hogy az okoskészülékük állandóan csipog, pittyeg, rezeg, bármi történik is a digitális világban.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?