A fekete lyukakról bizonyára már hallottál, de mi a helyzet a fehér lyukakkal?

Matematikailag ugyan elképzelhető, hogy léteznek fehér lyukak, de készpénznek azért nem érdemes venni. 

A fekete lyukak az univerzum egyik legérdekesebb teremtményei, létezésük mind elméleti szinten (általános relativitáselmélet), mind csillagászati megfigyelésekkel (például Chandra űrtávcső) jól alátámasztott. Habár a bennük zajló folyamatokat a mai napig nem tudjuk pontosan leírni, ami biztos, hogy egy olyan objektumról van szó, ahonnan az erős gravitáció miatt semmi, még a fény sem tud távozni. Azt is tudjuk továbbá, hogy a fekete lyukak nem a semmiből keletkeznek, hanem csillagokból, méghozzá akkor, amikor életük végén szupernóvaként robbannak fel, majd egy kritikus értéknél kisebb térfogatba tömörülnek össze. De mi a helyzet az ellentétjeikkel, a fehér lyukakkal? Vajon léteznek? Ha igen, milyenek?


A fekete lyukak létezését a relativitáselmélet jósolta meg, ami az idő múlásától függetlenül érvényes, így felmerül a kérdés, hogy ha az egyenleteket visszafelé értelmeznénk, akkor mi történne. Ezt úgy kell elképzelni, mintha filmre vennénk egy fekete lyuk keletkezését, aminek így az lenne a fináléja, hogy megszületik egy csillag (mert ugyebár a fekete lyukak a haldokló csillagokból jönnek létre). Ezek lennének voltaképpen a fehér lyukak – legalábbis egyesek szerint -, amelyek a fekete lyukak tökéletes ellentétjei, vagyis nem bekebelezik a dolgokat, hanem pont, hogy mindent eltaszítanak maguktól, és az eseményhorizontjukba semmi nem tud belépni.

fehér lyukak
(Fotó: Shutterstock)

Érdemes ugyanakkor hozzátenni azt is, hogy habár a relativitáselmélet szerint a fehér lyukak létezése elképzelhető, más, jelenleg megdönthetetlennek vélt elméletek cáfolják létezésüket. Ilyen például az entrópia, ami leegyszerűsítve annyit tesz, hogy a világegyetem minden eleme a minél nagyobb rendezetlenségre törekszik. Vagyis ez alapján nem jöhet létre egy rendezettebb objektum, és csillagok sem keletkezhetnek fehér lyukak által előidézett kozmikus robbanásokból.

A fehér lyukak létezése tehát egyelőre teória, akárcsak a féreglyukaké, amelyekről azt feltételezik, hogy egyfajta átjáró lehet, ami összeköti az univerzum két adott pontját.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?