A Pentagon azon gondolkodik, hogy gépfegyvert szerel a robotkutyák hátára

Az Amerikai Védelmi Minisztérium, azaz a Pentagon a fegyverrel felszerelt robotkutya hadi célú lehetőségeit vizsgálja. 

A Boston Dynamics robotkutyáját, Spotot 2015-ben mutatták be (2019-ben debütált a piacon), azóta pedig több robotikai cég is előrukkolt hozzá hasonló, négylábú, kutyaszerű robotokkal. Az amerikai Ghost Robotics masinája 2021-ben például már az amerikai hadsereg éves kiállításán is megjelent, nem is akárhogy: fegyverrel felszerelve.


A lehetséges disztópikus jövőt előrevetítő elképzelés a Pentagon szakértőinek is bejön, legalábbi erre utal, hogy fegyvert aggatna a robotkutyák hátára – írjaMilitary nyomán a Futurism. Az amerikai hadsereg szóvivője szerint a védelmi minisztérium azt fontolgatja, hogy a legmodernebb fegyverekkel szereli fel a távirányítós robotkutyákat, ezzel egy egészen új szintre emelve a harcászat és a háború eszközeit.

A feladatra a Ghost Robotics Vision 60 nevű, kifejezetten katonai szolgálatra tervezett robotkutyát pécézték ki, amelyet bizonyos feladatokra már egyaránt tesztel az amerikai hadsereg, a rendőrség, sőt az amerikai űrhaderő is. A robot hátára a tervek szerint egy újgenerációs gyalogsági fegyvert, a Sig Sauer XM7-t szerelnék.

A kutya egyedülálló képessége abban rejlik, hogy olyan terepen is képes közlekedni, amelyekkel a kerekes járművek nem biztos, hogy meg tudnak küzdeni” – mondta Bhavanjot Singh harcászati szakértő.

Megvan az oka, hogy miért nem Spotot, a Boston Dynamics híres kutyáját választották, ugyanis az amerikai mérnöki és robotikai tervező cég szigorúan tiltja, hogy a termékét bármilyen formában is felfegyverezzék.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?