Eladó egy eredeti X-Szárnyú, amivel a Halálcsillagot támadták

Mindössze négy „hero” X-Szárnyú készült a Csillagok háborúja csúcspontját jelentő, a Halálcsillag elleni Yavin IV feletti csata forgatásához. Most megtalálták az egyiket, amelyről azt hitték, hogy több mint 40 éve eltűnt, és árverésre bocsátják.

Greg Jein Oscar-díjra jelölt díszlettervező gyűjteménye a jövő hónapban kerül kalapács alá a Heritage Auctions aukciósházban. A gyűjtemény egyik fő attrakciója pedig nem más, mint a Star Wars: Egy új remény című filmben Vörös vezérnek használt X-Szárnyú modellje. A Garvin Dreis által a yavini csatában vezetett csillagvadász szerepét betöltő, 1:24 méretarányú modell a Vörös Egyes – amelyet a két felső s-fólia hátulján lévő egyedi piros csíkok alapján lehet azonosítani.


A Vörös Egyes X-szárnyú más modellek mellett valószínűleg ILM (Industrial Light And Magic) 1978-ban, a San Fernando Valleyből a San Francisco Bay Area-ba való átköltözése során tűnt el, egy évvel azután, hogy a Star Wars megjelenése örökre megváltoztatta a filmkészítést – és a vizuális effektek iparát.

X-Szárnyú X-Wing
Ezek a modellek elég részletesek voltak ahhoz, hogy a közeli felvételekhez és a nagyobb akciójelenetekhez is használhatók legyenek. Foto: Heritage Auctions

Az ILM legalább nyolc különböző típusú X-Szárnyaú modellt készített – a négy „hero” modellt a közeli munkákhoz, majd az egyszerűbb „piro” modelleket, amelyeket kifejezetten az FX-felvételeknél való felrobbantásra terveztek – az Egy új reményhez. Míg a piromodellek természetesen nagyrészt megsemmisültek a forgatás során, a Red One újrafelfedezése előtt csak egy másik hősmodell maradt épségben: Red Three, a filmben Biggs Darklighter mellé rendelt csillagvadász. A Star Wars és a vizuális effektek történetében figyelemre méltó pillanat, hogy fél évszázad elteltével egy újabbat találtak.

Jein személyes gyűjteményét október 14. és 15. között árverezik el a texasi Dallasban – a Vörös egyesre a licit 400 000 dollárnál kezdődik.

A gyűjteményben olyan relikviák találhatóak még, mint egy a Star Trek pilotjából, „A ketrec”-ből származó eredeti fézerpisztoly, vagy Adam West egyik, a filmvásznon használt Batman Batarangja. Szóval ez egy elég érdekes árverés lesz a rajongók számára.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.

Ezeket olvastad már?