Az Apple először tagadott, végül csak beadta a derekát: frissítést kapnak a sugárzó iPhone 12-esek

Miután egyre több európai ország fejezte ki aggodalmát a sugárzási határértéket átlépő iPhone 12 mobilok kapcsán, az Apple végül beleegyezett abba, hogy egy szoftverfrissítéssel orvosolja a problémát. 

Mi is beszámoltunk róla, hogy Franciaországban a helyi hatóságok megállapították, hogy az iPhone 12 széria modelljei az EU-ban megengedett határértéknél magasabb elektromágneses sugárzást bocsátanak ki. Emiatt a franciák azonmód kilátása helyezték az iPhone 12 mobilok betiltását, majd hamarosan több európiai ország, köztük Belgium, Hollandia és Németország is vizsgálni kezdte a kérdést. A sugárzással kapcsolatos problémákra ugyanazon a napon derült fény, amikor az Apple lerántotta a leplet az új iPhone 15 és iPhone 15 Pro készülékeiről, amelyek szeptember 22-én fognak megjelenni.


A techóriás először tagadta, hogy bármi probléma lenne az iPhone-okkal, és a francia sugárzásvédelmi hivatal (ANFR) „speciális tesztelési protokollját” okolta a botrány kirobbanásáért. Most viszont minden jel arra mutat, hogy az almás vállalat mégis beadja a derekát, ugyanis ígéretet tettek arra, hogy kiadnak egy szoftverfrissítést, ami javíthatja a problémát – írja a The Verge. A cég közleménye szerint a frissítés egyelőre csak a francia készülékekre érkezik, de igen valószínű, hogy rövid időn belül más európai országokban is meg fog jelenni.

iphone 12 sugárzás

Habár a szakemberek között sincs egyetértés, hogy pontosan milyen mértékben káros a telefonok által kibocsátott sugárzás, de egyes kutatások már összefüggésbe hozták alvászavarokkal, a férfi terméketlenséggel és egyes daganatos betegségekkel is. Az ügy mindenesetre lavinát indíthat el, így nem kizárt, hogy hamarosan más gyártók készülékeinél is felülvizsgálatokat fognak végezni, tekintettel a potenciálisan felmerülő egészségügyi kockázatokra.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?