Teljes nonszensz a Mexikóban bemutatott földönkívüli múmia – állítják a kutatók

Az elmúlt hét egyik legnagyobb szenzációja volt, hogy egy újságíró két földönkívülinek tűnő lénnyel szambázott be a mexikói kongresszus rendkívüli ülésére, amelyekről eskü alatt állította, hogy nem részei a földi evolúciónak. A tudomány álláspontja szerint azonban orbitális kamu az egész. 

Testvéroldalunk, az Uzine is beszámolt róla, hogy José Jaime Maussan mexikói újságíró és lelkes UFO-hívő apró termetű, torz fejű múmiákat mutatott be a mexikói törvényhozás épületében, majd eskü alatt vallotta, hogy a perui Nazca sivatagban találtak rájuk még 2017-ben, és a radiokarbonos kormeghatározás szerint körülbelül ezer évesek lehetnek. Ugyan maga Maussan is óvatosan fogalmazott, véletlenül sem akarta földönkívülieknek nevezni a testeket, de azt állította, hogy a DNS-ük egyharmada „ismeretlen”, vagyis egészen biztosan nem emberek. Egyébként már 2017-ben a perui főügyészség előtt is be lett mutatva a két test, amelyeket a szakértők csupán „nemrégiben legyártott babáknak” tituláltak.


Maussan állítását többen is szkeptikusan fogadták, és nem csak azért, mert a férfi semmilyen tudományos szakképesítéssel nem rendelkezik, hanem minden bizonnyal azért is, mert korábban már több kamu-ufóval is lebukott. „Hadd mondjam el, hogy mindez teljes nonszensz” – mondta Rafael Bojalil-Parra, a mexikóvárosi Metropolitan Autonóm Egyetem kutatási igazgatója a Live Science-nek. A kutató szerint az, hogy a kongresszusuk fórumot biztosít egy önjelölt ufológusnak, az azt a tudományellenes hangulatot tükrözi, amely ma a hazájában uralkodik.

Az antropológus nincs egyedül a véleményével a tudományos körökben. „Szomorú látni, hogy Jaime Maussan megcáfolt állításai visszatérnek az internetre” – mondta Andrew Nelson, az Ontariói Western Egyetem antropológiai tanszékének vezetője. A tudós szerint emberi maradványokról van szó, amelyeket szándékosan manipuláltak és csonkítottak meg annak érdekében, hogy földönkívülieknek tűnjenek. Ken Feder, a Central Connecticut Állami Egyetem régészprofesszora szerint, ha bebizonyosodik, hogy a maradványok emberiek, akkor annak jogi következményei lesznek.

Bár az alábbi videóban nem az eredeti „földönkívüli múmiák” láthatók, a felvétel kétségkívül jól szemlélteti, hogy mennyire érdemes komolyan venni az ezeréves perui idegeneket.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?