Vodafone: sokba fog kerülni, ha nem lesz minél hamarabb 5G

A Vodafone végzett egy kutatást a briteknél, aminek az lett a végkövetkeztetése, hogyha nem lesz minél hamarabb 5G az egészségügyben, akkor a szektor jelentős megtakarításoktól esik el.

A Vodafone megbízásából készült kutatás szerint az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálata (NHS) évente 1 milliárd font megtakarítástól esik el, ha az 5G-t nem vezetik be minél hamarabb. A helyi önkormányzatok is jelentős megtakarításoktól eshetnek el, mivel az 5G-alapú technológiák 5%-kal csökkenthetik a szociális ellátással kapcsolatos kiadásokat. A WPI Economics által készített kutatásra azért volt szükség, mert az előrejelzések szerint az Egyesült Királyság népességének elöregedése az elkövetkező években egyre nagyobb terhet ró az NHS-re és a szociális szolgáltatásokra, és 79 milliárd font közkiadásra lesz szükség az igények kielégítéséhez. Az 5G-alapú technológiák alapvető fontosságúak lesznek e kihívások kezelésében.


Az 5G hálózat lehetővé teszi majd, hogy a betegellátás nagyobb arányban történjen távolról, így az orvosok gyorsan és hatékonyan tudnak minőségi ellátást nyújtani. Ennek eredményeként a lakosok jobban kezeljék saját egészségi állapotukat, hosszabb ideig élhetnek önállóan, és megakadályozhatják, hogy az emberek további otthoni vagy nem bentlakásos ellátásra szoruljanak. Az NHS már felismerte e technológia jelentőségét a várakozási idő csökkentése és a kórházi tartózkodás hosszának csökkentése szempontjából, és ez év szeptemberétől 10 000 beteg távellátását tervezi bevezetni.

vodafone

A Vodafone által megrendelt kutatás szerint az otthonokban a lakók és a személyzet is profitálhat az 5G bevezetéséből. Az érzékelőkön keresztül történő felügyelet segíthet a személyzetnek a lakók valós idejű megfigyelésében, javítva ezzel az ellátást és enyhítve a személyzet kiégését. Az ápolási szolgáltatók és a kórházak között az adatátvitel egyszerűbbé, gyorsabbá és biztonságosabbá válik.

Az elvégzett számítások szerint ezek az innovatív intézkedések évente 296 000 fontot takaríthatnak meg 100 felhasználóra vetítve, ami közel 1 milliárd fontnak felel meg a szociális ellátást igénybe vevők jelenlegi száma alapján. Mivel ez a szám 2038-ra 61%-kal fog növekedni, az 5G bevezetése ugyanezen időszak alatt akár 17,5 milliárd fontos megtakarítást is jelenthet. Az 5G gyors országos bevezetése szükséges feltétele annak, hogy mind az NHS, mind a helyi önkormányzatok megtakarításokat érjenek el.

Miért olyan fontos ez a Vodafone számára? 

Nem nehéz kitalálni a választ, hiszen a vállalat bevétel alapú, és nem titkolt szándéka, hogy a Three UK-val egyesülve leuralják az angol 5G piacot. Ahhoz pedig, hogy meggyőzzék az állami döntéshozókat arról, hogy az egyesülés frankó dolog, kiváló megközelítés az egészségügy, a szociális szféra érzelmi húrjait pengetni a kiadások jelentős csökkenésének ígéretével. Az egyesülés a remények szerint 2024 vége előtt lezárul, de az ügyletet a versenyszabályozók valószínűleg alaposan megvizsgálják majd. Hozzá kell tenni, hogy tavaly az Ofcom, az Egyesült Királyság távközlési szabályozó hatósága megváltoztatta régóta fenntartott álláspontját, és kijelentette, hogy most már nyitottabb az ágazat konszolidációjára. Tehát elképzelhető, hogy a Vodafone által remélt egyesülés valóban már jövőre létre jöhet.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?