Miért emlegetik folyton 2182. szeptember 24-ét?

2182. szeptember 24. Egy a 2700-hoz az esélye annak, hogy a Bennu névre keresztelt aszteroida ezen a napon összeütközik a bolygónkkal. Ez ugyan csekélynek hangzik, de ha a katasztrófa mégis bekövetkezne, az űrszikla 22 atombomba erejével érné el a Földet. 

Bár az, hogy a Földet eltalálja egy nagyobb aszteroida, a Jupiternek hála elég valószínűtlen, ugyanis a bolygó gravitációs mezeje megfogja a potenciálisan felénk száguldó űrkőzeteket. Persze azért nem árt mindenre felkészülni, épp ezért a tudósok világszerte rengeteg időt és energiát ölnek abba, hogy a katasztrófa elkerülése érdekében időben képesek legyenek észlelni egy veszélyes aszteroida közeledtét. Az 500 méter széles Bennu aszteroidáról például már évek óta tudnak a kutatók, mégis kiemelt figyelemmel kísérik, mivel a szóban forgó űrkőzet a Földre legnagyobb fenyegetést jelentő kisbolygók közé tartozik, ami ha eltalálná a bolygónkat, tömegek halálát okozná.


A 6 méter hosszú és 2100 kilogrammos OSIRIS-REx űrszonda nagyjából két évet töltött a Bennu aszteroida közelében (a felszínére nem szállt le), ez idő alatt pedig rendkívül sok hasznos információt szerzett az ókori egyiptomi madárról elnevezett kisbolygóról. A misszió még nem ért véget, ugyanis a tervek szerint a hétvégén landolhat az az űrkapszula, amely a szonda által gyűjtött aszteroidamintákat tartalmazza, melyek a Naprendszer korai történetével kapcsolatban hordozhatnak értékes információkat a kutatók számára. A minták a tervek szerint egy ejtőernyővel fognak leereszkedni Utah államban.

2182. szeptember 24
Az OSIRIS-REx kisbolygó figyelő űrszonda (Fotó: NASA)

A NASA nem passzióból kutatja a Bennu aszteroidát: a számítások jelenleg azt mutatják, hogy az űrszikla 2182. szeptember 24-én akár be is csapódhat a Földbe, igaz erre viszonylag kicsi az esély, egy a 2700-hoz, teljesen kizárni azonban mégsem lehet. Éppen ezért az OSIRIS-REx űrszondát azzal a nem is titkolt szándékkal bocsátották fel az űrbe, hogy a segítségével pontosabb adatokhoz juthassanak a Bennu jövőbeli pályáját illetően.

A Bennut még 1999-ben fedezték fel a LINEAR projekt keretében, és a számítások szerint egészen 2300-ig van esély arra, hogy a kisbolygó a Földbe csapódjon.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?