Boldog születésnapot a világ legrégebbi aktív torrentjének!

A legrégebbi működő torrent a The Fanimatrix című rajongói alkotáshoz köthető, amit immár 20 éve folyamatosan töltögetnek vissza a rajongók. 

20 évvel ezelőtt egy új-zélandi baráti társaság gondolt egyet, és néhány száz dolláros büdzséből leforgatta a Mátrix rajongói változatát. Így született meg a The Fanimatrix című film, a kérdés pedig már csak az volt, hogyan juttassák el az alkotók minél több nézőhöz a remekművüket.


Az amatőr filmkészítő csapatnak a privát szerverek egész egyszerűen túl drágák voltak, a YouTube pedig ez idő tájt még csak nem is létezett, ezért az úgynevezett BitTorrent technológiára bízták a szerencséjüket. Ez egy fájlcserélő protokoll, amelynek lényege, hogy a felhasználók nem egy központi szerverről, hanem egymástól töltik le a fájlokat. E logika mentén, ha az utolsó ember is úgy dönt, hogy törli a fájlt a gépéről, akkor a torrent lényegében elérhetetlenné válik, egészen addig, amíg valaki újra be nem száll a megosztásba.

A csapatnak végül szerencséje volt, a The Fanimatrix hamar nagy sikert futott be (már az első héten több mint 70 ezren töltötték le), de ami igazán figyelemreméltó, hogy a mai napig akad olyan néző, aki visszaosztja a torrentet, így az napjainkra is aktív tudott maradni. A filmhez egyébként 2003. szeptember 27-én készült el a torrent, vagyis éppen a mai napon ünnepli a 20. szülinapját.

Ezúton is boldog szülinapot és további sok-sok visszaosztást kívánunk a világ legrégebbi aktív torrentjének!

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?