Visszatért az űrből a NASA rekorder űrhajósa

Frank Rubio, a NASA űrhajósa azt mondta, ha tudja, hogy ennyit kell fent lennie, inkább kihagyja ezt az egészet. 

Rubio és a Roszkozmosz két űrhajósa – Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin űrhajósok – ottani idő szerint ma 17:17-kor  landoltak Kazahsztánban az orosz Szojuz MS-23 kapszula fedélzetén. A legénység megérkezése egy hosszú – és váratlan – utazás végét jelentette Rubio számára, aki a tervek szerint mindössze hat hónapot töltött volna a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. Ehelyett összesen 371 napot volt a világűrben, miután az űrállomáshoz hűtőfolyadék szivárgását fedezték fel. Rubio tartózkodása új rekordot állított fel a mikrogravitációban valaha is leghosszabb ideig tartózkodó amerikai űrhajósok között.


Ő lett az első amerikai, aki egy teljes naptári évet töltött Föld körüli pályán. A CNN-nek nemrég adott interjújában a NASA űrhajósa elmondta, ha tudta volna, hogy az űrállomáson való tartózkodása kétszer olyan hosszú lesz, mint eredetileg tervezték, valószínűleg már a kiképzés megkezdése előtt visszautasította volna a megbízatást. Családjára gondolva azt mondta, hogy a történtek tükrében azt kellett volna mondani, hogy „köszönöm, de köszönöm nem”.

űrhajósa
Kép: NASA

Rubio egy múltheti nyilatkozatban úgy fogalmazott, hogy a családja rugalmassága és ereje vitte végig ezen az egész küldetésen. Ami pedig a megduplázott űrállomáson való tartózkodását illeti, az annak volt köszönhető, hogy vélhetőleg valamilyen űrszemét találta el az állomást, ami meghiúsította a legénység cseréjét. Az asztronauta azt mondta, ilyen hosszú mikrogravitációs tartózkodás után hónapokra lesz szüksége, hogy ő és szervezete hozzászokjanak a földi körülményekhez.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?