Elon Musk lezuhanó műholdjai kétévente megölhetnek valakit

Az amerikai légügyi hatóság szerint a műholdakról lehulló darabok súlyosan megsebesíthetik vagy akár agyon is üthetik az embereket az elkövetkező évtizedben. 

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) egy 35 oldalas elemzést tett közzé, amelyben azt jósolják, hogy a következő 12 év során 28 000 potenciálisan veszélyes műholdmaradvány hullhat vissza a Földre – írja a CNN.  A jelentés szerint a visszazuhanó törmelékek mintegy 85 százalékát az Elon Musk által alapított Starlink műholdsereg fogja képezni. Jelenleg valamivel több mint háromezer Starlink-műhold pettyezi az égboltot, és még továbbiakat terveznek felbocsátani, az elkövetkező években legalább 42 ezret.


A használaton kívüli műholdak többsége a Föld légkörébe érve elég, ám ha ez mégsem történik meg, a lehulló törmelékek komoly veszélyt jelentenek az emberekre nézve, olyannyira, hogy az FAA friss előrejelzése szerint a visszatérő maradványok kétévente okozhatnak majd személyi sérülést vagy halálesetet. A becslések szerint 2035-re olyan zsúfolttá válik az égbolt, hogy 0,0007 százalék lesz a valószínűsége annak, hogy lezuhan egy repülőgép egy lehulló űrszemét következtében.

A SpaceX műholdas internetszolgáltatása persze nem ért egyet a hatóság spekulációjával, a cég főmérnöke egyenesen „bolondnak, indokolatlannak és pontatlannak” nevezte az elemzést. Az űrkutatási vállalat szerint a műholdakat úgy alkották meg, hogy életük végén a légkörbe való visszatérés alkalmával teljesen megsemmisüljenek, és ez pontosan így is szokott történni.

elon musk műhold starlink megöl
Fotó: SpaceX

Az űrszemét egyre sürgetőbb problémát jelent, és nem „csak” az űr szennyezése miatt, hanem azért is, mert a visszahulló darabok akár személyi sérülést is okozhatnak. A probléma súlyát jól jelzi, hogy az USA-ban most először szabtak ki pénzbírságot egy cégre, mert szemetelt az űrben.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?