Energiaitalként árulhatta sofőrjeinek vizeletét az Amazon

Egy nemrégiben napvilágot látott dokumentumfilm egészen megdöbbentő dolgot állít: a vállalati óriás energiaitalként adhatta tovább sofőrjeinek vizeletét. 

Az internetes könyv-kereskedésből lett gigantikus cégbirodalmat többször is vádolták azzal, hogy embertelen és megalázó munkakörülmények vállalására kényszerítik dolgozóikat: szinte teljesíthetetlen célokat jelölnek ki számukra, valamint nagyon szigorúan nézik a mosdó-, illetve étkezési, dohányzási szüneteket. Emellett régóta komoly problémát jelentenek a munkahelyi balesetek is, melyek aránya folyamatosan növekszik, mióta 2019-ben a vállalat gyors ütemű robotizálásba kezdett.


A The Great Amazon Heist című, nemrégiben megjelent dokumentumfilm pedig felteszi az i-re a pontot: azt állítja, hogy olyan feszített tempót diktáltak a sofőröknek, hogy üvegbe kellett pisilniük vezetés közben, majd a vizeletüket az Amazon energiaitalként értékesítette a platformján – számolt be az Interesting Engineering. A sokkoló állítást tartalmazó, Oobah Butler újságíró által készített dokumentumfilm a brit Channel 4 tévécsatornán került adásba, és érthető módon hatalmas visszhangot váltott ki világszerte.

amazon vizelet
Oobah Butler az érintett energiaitallal. (Fotó: Channel 4)

Butler elmondása szerint a cég sofőrjei túlhajszoltságtól szenvednek, és gyakran büntetést kapnak azért, ha nem tudják teljesíteni az irreális elvárásokat. Az újságíró kiderítette, hogy arra sincs idejük a dolgozóknak, hogy elugorjanak a mellékhelyiségbe, ezért üvegbe kell elvégezniük a dolgukat. Bár ez már önmagában is épp elég felháborító, az talán még inkább megdöbbentő, hogy Butler szerint miután a vizelettel teli üvegeket a dolgozók gyakran ottfelejtették az autójukban, az Amazon engedélyt adott arra, hogy felhasználják a benne található folyadékot a Release nevű energiaitalukhoz.

Az Amazon vezetői tagadják a vádakat, és „durva mutatványnak” titulálták Butlerék dokumentumfilmjét. A cég szóvivője kijelentette, hogy a vállalat számára mindennél fontosabb a biztonság, éppen ezért szigorúan megkövetelik, hogy az összes, általuk kínált termék megfeleljen a vonatkozó törvényeknek és előírásoknak.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?