A gondos kerttulajdonosok nyírják ki a Földet

Nem is gondolnánk, hogy a légkör tönkretételében bizony az egyébként szorgos kerttulajdonosok munkássága is nagy szerepet játszik.

A fűnyírók, lombfúvók, damilos szegélynyírók, és hasonló társaik, amiket a kerttulajdonosok szívesen használnak, olyan mértékű mocskot engednek a légkörbe, amit nem is gondolnánk. A Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint a berendezések az USA területén belül több mint 68 000 tonna szmogképző nitrogén-oxidot bocsátottak ki, ami nagyjából 30 millió autó által okozott szennyezéssel egyenértékű. A fűnyíró berendezések 30 millió tonna éghajlatmelegítő szén-dioxidot is kibocsátottak, ami több, mint Los Angeles város teljes kibocsátása.


„Amikor a fűnyíró- és kerti berendezésekben található kismotorokról van szó, ez valóban ellentmondásosnak tűnhet” – mondta Kirsten Schatz, a jelentés vezető szerzője, a Colorado PIRG nonprofit környezetvédelmi szervezet tiszta levegőt védő munkatársa. „Ezek a dolgok azonban aránytalanul sok légszennyezést és egészségügyi problémát okoznak, és aránytalanul nagymértékben hozzájárulnak az éghajlatváltozáshoz”.

kerttulajdonosok
Kép: NME

Ez a túlméretezett hatás azért következik be, mert a kerttulajdonosok belsőégésű fűnyíró berendezései más típusú motorokkal működnek, mint a személygépkocsik. Kisebbek – két- és négyütemű változatokban kaphatók, ami utal a motorok égési ciklusának különbségeire – és általában kevésbé hatékonyak, a kétütemű motorok pedig különösen problémásak, mivel kenőolaj és benzin keverékével működnek. „[Ez] a valóban nem hatékony motortechnológia kilóról kilóra jobban szennyezi a környezetet, mint a személygépkocsik és a teherautók” – mondta Schatz. „A kültéri berendezések eléggé megdöbbentő mennyiségű szennyezést termelnek.”

„Annyi tisztább és csendesebb elektromos alternatíva áll már rendelkezésre” – mondta Schatz. „Az akkumulátortechnológia hosszú utat tett meg.”

Schatz szerint számos tisztább és csendesebb elektromos alternatíva áll rendelkezésre, hiszen az akkumulátor-technológia az elmúlt évek során komoly utat járt be a fejlődés terén. Számos állam és önkormányzat kínál kedvezményeket az akkumulátoros fűnyíró berendezésekre, és a kerttulajdonosok közül egyre többen váltanak át. Ez még a kereskedelmi gyepkezelési ágazatban is igaz, amely a kibocsátások nagy részéért felelős, de nehezebb villamosítani, mivel a vállalatoknak gyakran nagyobb teljesítményű és hosszabb üzemidejű gépekre van szükségük, mint a lakossági felhasználóknak.

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?