Gőzerővel dolgoznak az Ingenuity marshelikopter utódján

Ingenuityhez hasonló minihelikopterek segédkezhetnek a nagy becsben tartott marsi minták Földre szállításában. 

Az Ingenuity a NASA egyik legsikeresebb projektje: az alig 1,8 kilogramm súlyú szerkezetet mindössze 4-5 repülésre szánták, amikor 2021. február 18-án a Perseverance marsjáróhoz erősítve megérkezett a Mars felszínére, ehhez képest már a 66. repülésén is túl van az aprócska jármű. A helikopter sikerén felbuzdulva, a NASA úgy döntött, érdemes tovább kísérletezni az ilyen típusú járművekkel, sőt nagy valószínűséggel egy fontos küldetésben is részt vehet majd az Ingenuity továbbfejlesztett változata: segíthet a marsi minták visszajuttatásában a Földre.


A NASA nemrégiben arról adott hírt, hogy teszteket hajtottak végre a következő generációs marshelikopterek forgólapátjaival, amelyek hosszabbak és erősebbek, mint amilyenekkel az Ingenuity rendelkezik. A forgólapát közel szuperszonikus sebességgel (a hangsebességnél gyorsabban) képes pörögni, ami akár potenciálisan veszélyes vibrációt is előidézhet a levegőben – ezért is a kiterjedt tesztelés.

A lapátok 3500 fordulat/perccel pörögtek, ami percenként 750 fordulattal gyorsabb, mint amire az Ingenuity képes” – magyarázta Tyler Del Sesto kutató.

A kísérletek nagyjából négy hétig tartottak a Jet Propulsion Laboratory 8 m x 26 m-es szimulátorában, ahol korábban olyan űrszerkezeteket állítottak próba elé, mint a Surveyor, a Voyager és a Cassini űrszondák.

A NASA és nemzetközi partnerei, köztük az Európai Űrügynökség már évtizedek óta tervezi, hogy marsi mintákat hoznának vissza a Földre, amelyre az előzetes becslések szerint a 2030-as években fog sor kerülni. A misszió fejlesztési költsége az újabb becslések szerint  8-9 milliárd dollárra fog rúgni.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?