Szenteste újra nekiveselkedik Amerika a Holdnak

December 24-én indul útnak a Peregrine űrszonda, amellyel az USA több mint ötven év elteltével visszatérne a Holdra.

Ha így haladnak a dolgok, lassan forgalmi dugóval kell számolni a Holdon: India idén augusztusban landolt sikeresen az égitesten, az oroszok szintén a nyár folyamán próbálkoztak hasonlóval (igaz nekik végül nem jött össze ), a japánok űrszondája pedig jelenleg is úton van égi kísérünk felé. Most az USA-n a sor, hogy ismételten meghódítsa a Hold felszínét, több mint ötven évvel az Apolló-küldetések után.


A Peregrine névre keresztelt leszállóegységet az Astrobotic magán űrrobotikai cég alkotta meg a NASA kérésére. Az űrszerkezet magassága 1,9 méter, szélessége 2,5 méter, tömege pedig (az üzemanyaggal együtt) 1280 kg. Öt hajtóművel van felszerelve, amelyek a bolygóközi térben való manőverezésben és a Hold felszínére történő leszállásban segítenek.

hold Peregrine
Fotó: NASA

Az eredeti tervek szerint a Peregrine december 24-én indul el a világűrbe az új Vulcan Centaur nevű rakétán. Ezt követően pár napon belül a szonda eléri a Holdat, ahol pályára áll, január 25-én pedig megkísérli a leszállást.

Bár a Peregrine nem embereket, hanem az amerikai űrügynökség műszereit szállítja a Hold felszínére, a NASA-féle Artemis-program keretében néhány éven belül újra űrhajós léphet az égitestre – legalábbis ez a terv. A nagy visszatérés 2025-ben jöhet, amikor is a négyfős személyzet – köztük egy nő és egy színes bőrű férfi – landol a Holdon az Artemis III küldetés keretén belül.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?