Titokban bányászott bitcoint Bhután

Bhután kormánya azt reméli, hogy a bitcoinbányászat javít majd az ország gazdasági helyzetén. 

A Forbes még hónapokkal ezelőtt számolt be arról, hogy Bhután szép csendben dollármilliókat fektetett bitcoin és más kriptovaluták bányászásába, ami a mára csődbe ment BlockFi és Celsius Network jelentéseiből derült ki. Bár a bhutáni kormány szűkszavúan beszélt ezeknek a létesítményeknek a pontos helyéről és méretéről, később elismerték, hogy valóban beszálltak a kriptobányászatba, amitől a gazdaság fellendülését várják. Műholdfelvételek és belső források segítségével a Forbes összesen négy bányászati helyet azonosított az India és Tibet között fekvő, aprócska országban.


Amikor 2020-ban Bhutánt is elérte a koronavírus-járvány, és megcsappant a turistaforgalom, amely jelentős bevételi forrás volt az ország számára, már csak az igen magasnak mondható, 65 dolláros napi turisztikai díj miatt is, a kormány kénytelen volt más bevételi források után nézni – ekkor fordultak a  kritobányászat irányába. Bár ez a tevékenység rendkívül sok energiát emészt fel, az ázsiai ország kifejezetten jól áll a zöld energiaforrásokat tekintve: saját energiaellátását például csaknem teljesen a vízerőművekből biztosítja, sőt még Indiát is ellátja vízenergiával. Ám ez nem jelenti azt, hogy a kriptobányászat miatt megnövekedett energiaigénnyel is játszi könnyedséggel megbirkóznak, a legújabb adatok ugyanis azt mutatják, hogy 2022-ben mintegy 63 százalékkal megugrott az ország energiafogyasztása, ami egyértelműen a nagy energiaigényű bányászgépeknek „köszönhető” – írja az Interesting Engineering.

bhután bitcoin
Fotó: PIxabay

Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, másnéven a „Sárkánykirály” és kormánya valószínűleg úgy ítélte meg, hogy a kriptobányászat nem veszélyezteti a bruttó nemzeti boldogságot mérő indexet. A Bruttó Nemzeti Termék (GDP) mintájára létrejött kezdeményezés lényege, hogy nem csupán a jövedelem és a teljesítmény oldaláról közelítik meg a jólét kérdését, hanem egyfajta holisztikus szemléletet követnek, amely többek közt a polgárok pszichológiai jólétét, az ökológiai egyensúlyt és a közösségi életet is méri.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?