Megdöbbentő adat: medencényi víz megy kárba egyetlen bitcoin-tranzakcióval

Egy új tanulmány szerint minden egyes bitcoin-tranzakció annyi vizet emészt fel, amivel egy kerti úszómedencét is vígan fel lehetne tölteni. 

Bár a tiszta víz fontossága megkérdőjelezhetetlen, a vízigény világszerte csak fokozódik, miközben az időjárási viszonyok miatt egyre több aszállyal kell számolni. Környezetvédelmi csoportok már régóta figyelmeztetnek arra, hogy a kriptobusiness-nek hatalmas ökológiai lábnyoma van, a tranzakciók lebonyolítása ugyanis egy rendkívül energiaigényes folyamat. Egy friss tanulmány nemrégiben a bitcoin-tranzakciók vízigényét vizsgálta meg közelebbről: az eredmény sokkoló lett.


A Vrije Universiteit Amsterdam kutatója, Alex de Vries szerint egészen elképesztő mennyiségű víz megy kárba egyetlen bitcoin-tranzakcióval: 16 ezer édesvizet, nagyjából egy medencényi vizet pazarolnak el, ami körülbelül hatmilliószor több, mint amennyivel egy hagyományos hitelkártya lehúzása jár – írja a BBC. Mindez elsősorban a tranzakciókhoz szükséges nagy teljesítményű, éjjel-nappal dolgozó számítógépekhez használt hűtőberendezések miatt van, amelyek irdatlan mennyiségű vizet igényelnek folyamatosan.

bitcoin úszómedence vízigény
Fotó: PIxabay

A Cell Reports Sustainability tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a bitcoin közel 1600 milliárd liter vizet fogyasztott el 2021-ben, miközben világszerte hárommilliárd ember szenved már vízhiányban, és a helyzet a következő évtizedekben várhatóan még inkább súlyosbodni fog.

Szintén megdöbbentő, egyben elkeserítő a Cambridge-i Egyetem jelentése, amely szerint a Bitcoin áramigénye közel akkora, mint egész Lengyelországé.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?