Új életre kelti a kazettás deckeket ez a csapat

Az audio kazetták már egy ideje újra reneszánszukat élik. Pár éve már újra megjelentek a piacon, sőt olyan előadók is vannak, akik újra kiadják az albumaikat ebben a formátumban. Így természetesen a kazettás deckek is felértékelődtek. Lekerültek a padlásról, a bolhapiacokon egy polccal feljebb és egy komoly szorzóval drágábban kínálják őket és egyre több műszerész foglalkozik ezeknek a készülékeknek a felújításával is. Van azonban egy másik irányzat is…


 

Mivel a kazettás deckek nagyon sokáig voltak egyeduralkodók az otthoni zenerögzítés és hallgatás területén, nem meglepő, ha rengeteg van belőlük még mindig forgalomban világszerte. És noha, mint említettük, újra kaphatóak hozzájuk kazetták és fel is lehet őket újítani, nem mindegyik deck végzi így. Vannak, amelyet már nem éri meg felújítani, mert a mozgó alkatrészeik a sok állástól vagy épp a sok használttól annyira elhasználódtak, hogy csak ártanának a beléjük helyezett kazettáknak. De ezeket a készülékeket sem feltétlenül kell kidobni, ugyanis egy elképesztő trükkel újra használhatóvá válhatnak.

Jó példa erre egy lengyel vállalkozás, amely TapelessDeck Project néven működik a neten és ilyen használhatatlanná vált deckeket alakít át kazetta nélkül működő digitális lejátszóvá, aminek a központja tulajdonképpen okostelefon – ahogy elnézzük, ő maga sem a legújabb darab a piacon.
A kész lejátszó képes egy kazetta mozgóképét mutatni, miközben a belső memóriájáról, vagy akár Bluetooth-ról, netrádióról lejátszik bármilyen zenét – akár veszteségmentes formátumot is. A vezérlést a lehajtható kazettaajtó mögött a telefon érintőképernyőjéről lehet megoldani.

A projekt egyedülálló módon keveri a retro formavilágot a modern szolgáltatásokkal és így visszahoz az életbe pár olyan készüléket, aminek enélkül a szeméttelep lenne a sorsa, vagy legjobb esetben egy szekrényben porosodna az idők végezetéig.

A vállalkozás weboldalán jelenleg két kész decket lehet megvásárolni, de a referenciák közt rengeteg csodaszép készülék közt böngészhetünk.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?