A vegetáriánus salátánál jobb űrhajóskaja nemigen létezik, esetleg finomabb

Egy új tanulmány szerint egy jól felépített vegetáriánus saláta optimális választás lehet az űrhajósok számára. 

Az asztronauták étkeztetése nem egyszerű feladat, számtalan tényezőt kell figyelembe venni, többek közt, hogy az étel a körülményekhez képest változatos és egészséges legyen. Az American Chemical Society nevű tudomány szervezet nemrégiben arról írt, hogy hogy friss kutatásuk szerint egy jól összerakott vegetáriánus saláta lehet jelenleg a legjobb választás az űrben tartózkodó férfiak számára.


Az általuk javasolt vegetáriánus saláta szójababot, mákot, árpát, kelkáposztát, földimogyorót, édesburgonyát és napraforgómagot tartalmaz, ami a tanulmány szerint elegendő mikrotápanyaggal látja el az asztronauták szervezetét. Nem mellékes szempont az sem, hogy a felsorolt alapanyagok mindegyike termeszthető az űrben is.

Az űrhajósok több kalóriát égetnek el, mint az emberek a Földön, így további mikrotápanyagokra, például több kalciumra van szükségük ahhoz, hogy egészségesek maradjanak a mikrogravitációnak való hosszabb kitettség során” – írják a kutatók az ACS Food Science & Technology nevű oldalon megjelent tanulmányukban. A tudósok az egészség mellett az ízekre is figyeltek a recept megalkotásakor, valamint az is kiemelt szempont volt számukra, hogy fenntartható összetevőket használjanak, amelyek kevesebb műtrágyát, vizet, időt és területet igényelnek.

A kész űrsalátát alább láthatjátok:

vegetáriánus saláta űrhajós
(Fotó: CS Food Science & Technology)

A tudósok megjegyzik, hogy további összetevőkre van még szükség ahhoz, hogy valóban minden tápanyagot biztosíthassanak a férfi űrhajósoknak, továbbá a jövőben a nők számára is szeretnének különféle űrrecepteket összeállítani.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?