Mit tud egy robotporszívó, ha mesterséges intelligencia van benne?

A 2024-es CES-en mutatta be a Samsung új porszívócsaládját, amely a mesterséges intelligencia segítségével igyekszik újradefiniálni az otthonok tisztán tartását. A termékcsaládba tartozik a Bespoke Jet Bot Combo porszívó- és felmosórobot, amely továbbfejlesztett MI és gőztisztító funkcióval rendelkezik.

A Bespoke Jet Bot Combo egy MI-alapú porszívó- és felmosórobot, amely a korábban már bemutatott MI tárgyfelismerő technológia továbbfejlesztett változatának köszönhetően amellett, hogy segít elkerülni az akár egy centiméteres akadályokat is, több tárgyat képes megkülönböztetni, ezzel pontosabb irányítást tesz lehetővé – írja a Samsung hozzánk eljutatott közleményében.


Az MI tárgyfelismerés a teret és a szennyeződéseket is képes érzékelni a még kényelmesebb használat és tisztább eredmény érdekében. Meghatározza és kategorizálja a feltérképezett területeket, például a nappalit és a konyhát, és automatikusan javasolja az elkerülendő, úgynevezett no-go zónák beállítását, ilyen lehet például a fürdőszoba, a terasz vagy a bejárat. Eközben, amikor a Bespoke Jet Bot Combo szennyeződést észlel, visszamegy a tisztítóállomásra, hogy magas hőmérsékletű gőzzel és vízzel felmelegítse a felmosópárnákat, majd visszatér a szennyezett területre. A 170 fordulat/perc sebességű, erőteljes pörgésű felmosópárnákkal még a makacs foltokat is könnyedén felsikálja. Mindennek köszönhetően a robotporszívó önállóan is rendkívül hatékonyan takarít, és sokkal kevésbé igényli az emberi beavatkozást.

porszívó mesterséges intelligencia
(Fotó: Samsung)

Ezenfelül a modell az MI Padlófelismerés (AI Floor Detect) funkcióval érzékeli és megkülönbözteti a keménypadlót és a padlószőnyeget. A padló típusának megfelelően automatikusan megnöveli a szívóteljesítményt, hogy még a szőnyeg szálainak mélyen megbújó port is felszívja, ugyanakkor segít megelőzni, hogy a kárpitok átázzanak, vagy a piszkos felmosópárnák beszennyezzék őket. Amikor a Bespoke Jet Bot Combo érzékeli a szőnyeget, a továbbfejlesztett keresztszennyeződés elleni megoldással felemeli a felmosópárnákat, vagy a tisztítóállomáson leválasztja azokat.

További extra, hogy  a tisztítóállomás a felmosóbetéteket háromlépéses teljes tisztítási rendszerrel tartja higiénikusan és szagmentesen: az automatikus mosás után gőztisztítás, majd forró levegős automatikus szárítás következik.

Hogy mindez mennyibe kerül majd a vásárlóknak, arról egyelőre nem közölt információt a Samsung, de nem lennénk meglepve, ha húzósabb árcédula kerülne a termékre.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?