Innovatív bank – újfajta ügyfélszegmentáció

Innovatív bank? A niche piacok kiszolgálása egyre népszerűbb a pénzügyi szektorban is. Bankok és fintech cégek egyaránt céloznak meg olyan egyedi igényekkel rendelkező csoportokat, mint az orvosok, atléták  vagy a katonák. A technológia van ebben leginkább segítségükre, ami lehetőséget teremt nem csak speciális termékek kifejlesztésére, hanem az adott közösség elérésére is. Az ilyen fintech vállalatokról beszélgettek a Fintech Világa legutóbbi adásában a műsor házigazdái Suppan Márton és Érczfalvi András is, a fintech.hu pedig most összeszedte a nekik legkedvesebb  öt niche szolgáltatót.

Bank egyedileg, mindenkinek

Fea Money, a nők bankja

Az első fintech vállalat Svájcból érkezik, és némileg kakukktojásnak tekinthető a gyűjtésünkben. A Fea Money egy kifejezetten nőknek szóló neobank, tehát sokkal nagyobb célcsoportot szólít meg, mint a listánk többi szereplője. A Fea mögött álló erős nőt Angelyne Larchernek hívják, aki 2021-ben alapította meg a vállalatot.

A cég honlapján kiemelik, hogy a nők jellemzően nagyobb fogyasztók a férfiaknál, viszont a pénzügyekben kockázatkerülőbbek. Ezért üzleti modelljük központjába egy speciális cashback rendszert vezettek be, amely minden vásárlás után visszajáró pénzt megtakarítási számlákon vagy befektetésekben helyez el.


Az ügyfelek kétféle számla közül választhatnak. Az Independent számlát minden nőnek ajánlják, míg a Mothers számla leendő kismamáknak, otthon maradt anyukáknak és dolgozó anyáknak szól. A Fea szolgáltatásai között szerepel továbbá a pénzügyi edukáció, élet és pénzügyi tervezési tanácsadás, egyedi megtakarítások, a Fea marketplace-hez és közösségéhez való hozzáférés is.

Innovatív bank
Innovatív bankok újszerűen szegmentálnak

Teachers Mutual Bank, tanároktól tanároknak

A Techers Mutual Bankot 1966-ban Ausztráliában alapította tanárok egy „szenvedélyes csoportja”, a Tanári Hitelszövetség. A hitelszövetkezetként indult vállalkozás kezdetben 29 taggal és 644 dollár betéttel rendelkezett. Mára több, mint 230 ezer tagjuk és 10 milliárd dollárnyi betétállományuk van.

A bank célja, hogy segítse az oktatási szektor alkalmazottait és családjaikat pénzügyi jövőjük biztosításában. Több évtizedes fennállásuk alatt egy rendkívül széles, lényegében minden banki területet magába foglaló termék portfóliót alakítottak ki. Az ügyfelek, akik egyben részvényesei is a vállalatnak, számlavezetéstől elkezdve, lakáshiteleket, személyikölcsönöket, biztosítást, hitelkártyát és további banki szolgáltatásokat vehetnek igénybe, a tanárok egyedi igényei szerint.

Laurel Road, orvosoknak szól

A Laurel Road digitális banki platform sok mindenben hasonlít a Fintech.hu-n nem rég bemutatott Panacea Financial-höz. Mindkét pénzügyi szolgáltató kifejezetten és kizárólagosan az egészségügyi dolgozókat célozza meg. A legfőbb különbség a két amerikai vállalat között, hogy míg a Panacea Financial egy az orvosoknak dedikált bank, addig a Laurel Road a KeyBank orvosoknak szóló platformja. A cég korábban önállóan tevékenykedett, 2013-ban alapították és egészen 2019-ig, a KeyBankba való beolvadásig független intézmény volt.

Termékeiket és szolgáltatásaikat az orvosok, nővérek és egyéb egészégügyben dolgozó munkavállalók igényeire szabták. Egyik zászlóshajó termékük a diákhitel refinanszírozás, ami az orvostanhallgatók számára kulcsfontosságú pénzügyi termék karrierjük elején. A diákévek alatt hatalmas, akár 100-120 millió forintnak megfelelő adósságot felhalmozó orvosok gyakran nehezen jutnak hitelhez a hagyományos bankoknál. A bank termékeit három csoportba sorolja: általános termékekre egészségügyi dolgozóknak, orvosokra szabott egyedi megoldásokra, és nővérek részére kínált termékekre.

Armed Forces Bank, katonáknak

Az Armed Forces Bank, ahogy a neve is sugallja katonáknak, veteránoknak és családtagjaiknak szóló termékeket kínál. A listánkon messze a legrégebbi szereplő, 1907-ben alapították Kansasben. Egyik különlegessége, hogy több amerikai katonai létesítményben, köztük 17 bázison rendelkeznek fizikai jelenléttel, ami a legtöbb a hasonló vállalatok között.

Az egyébként civil és vállalati ügyfeleket is kiszolgáló pénzintézet termékek és szolgáltatások széles skálájával rendelkezik. Egyebek mellett számlavezetést, hitelkártyát és egyéb hiteleket, mobil- és netbanki szolgáltatást, megtakarítási számlákat és kincstári szolgáltatást is. A katonáknak és veteránoknak szóló egyedi termékeik között találjuk például a „Hero Loan”-t vagyis a hős kölcsönt, ami egy katánoknak szóló kedvezményes lakáshitel. Szintén katonákat célozza a Recruit checking account, ami újonc katonáknak nyújt olcsó számlavezetést már 17 éves kortól.

A bank ugyan eltávolodott gyökereitől, és a banki ügyfelek szélesebb rétegei felé nyit, a mai napig ügyel arra, hogy értéket teremtsen eredeti közösségének. Ebbe a tevékenységbe tartozik széleskörű jótékony szerepvállalása. Pénzügyi oktatást, ifjúsági szolgáltatásokat, közösség és karrierfejlesztési szolgáltatásokat nyújt, illetve lakhatási programot működtet alacsony jövedelmű családoknak.

Sure Sport, a sportolók befektetője

Mivel a kedvencekről van szó, ezért a listára került egy korábbi cikkünkben bemutatott Sure Sports is. A pénzügyi vállalat 2009 óta nyújt az NFL, NBA, NHL, MLS, WNBA és MLB ligák élsportolóinak pénzügyi termékeket. A profi sportolók az egyik legsajátosabb igényekkel rendelkező csoport a listánkon. Profi karrierjük más szakmákhoz képest rövid, bevételeik azonban rendkívül magasak. Ezért gyakran egyedi pénzügyi termékekre van szükségük karrierjük kezdetén, illetve annak lezárását megelőzően. A Sure Sports biztosítja, hogy minden ügyfele számára elérhetőek legyenek ezek az egyedi termékek, olyan kockázatokat vállalva, melyeket a hagyományos bankok visszautasítanának. A sportolók egyedi igényeiről és a Sure Sportról itt írtunk részletesen. (Forrás: Fea Money, Laurel Road, Teachers Mutual Bank, Armed Forces Bank, Sure Sports via Fintech, Kép: Pexels.com)

***

A legrégebbi innovációs blog

Üzleti innováció

Még több innováció hír a TechWorld Portálon

Új Magyar Innovációs Index (INNDEX) – Figyelőlistán a POLCZ FOOD

2004 május: jön a megújult Magyar Innovációs Index!

Az üzleti innováció meghatározza a cég eredményességét

Innovatív zöld technológiákkal a fenntartható jövő felé

Íme a leginnovatívabb magyar startupok

Még több innováció hír

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

A klaszter már nem olyan divatos, de még mindig hasznos

Akkreditált innovációs klaszterek listája

 

 

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ludwig Federmeyer

Ludwig Federmeyer

"Minden kapcsolat." Innovációs szakértő, 10+ éves tapasztalat üzletfejlesztés, illetve tanfolyamok, oktatások, konferenciák, rendezvények, üzleti díj szervezése területén. i7++ Innovációs Audit vezető auditor.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?