Január végén egyszerre 20 ember keringett a világűrben

Január végén „népsűrűségi” rekordot döntött az emberiség a világűrben – ez az eredmény azonban egészen biztosan nem kerülhet be a Guinness Rekordok Könyvébe. 

Az emberiség űrrepülési rekordot hajtott végre január 26-án, amikor egy kis időre 20 ember keringett a Föld körül – írja a Space. A Nemzetközi Űrállomáson 11, a kínai Tienkung űrállomáson 3 űrhajós dolgozott, 6-an pedig a Virgin Galactic VSS Unity űrrepülőgépén tartózkodtak. A VSS Unity űrrepülőgépen a két pilótán kívül négy turista utazott a fedélzeten, akik a saját pénzükből fizették az utat.


Az új rekordot azonban nem mindenki ismeri el, mivel a Virgin Galactic repülése alkalmával az utasok csak 88 kilométeres magasságig jutottak. Bár a NASA és az amerikai hadsereg a világűr határát 80 kilométeres magasságnál jelölte ki, a nemzetközi tudományos közösség az úgynevezett Kármán-vonalat tekinti a világűr határának, ami viszont 100 kilométeres magasságban húzódik.

A Guinness Rekordok Könyve szerint a legnagyobb űrbéli népsűrűség 2021. december 11-ére datálható, amikor egyszerre 19 ember tartózkodott a világűrben – ekkor került sor a Blue Origin harmadik emberes küldetésére, az NS-19-re.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?