Radioaktív kapszulát találtak Oroszországban, 1600-szorosára emelkedett a sugárzás mértéke

A megnövekedett sugárzási értéket egy távol-keleti orosz városban, Habarovszkban mérték, a kínai határhoz közel. 

A nagyjából hatszázezer lakosú Habarovszkban március végén kiugró sugárzási értékről érkezett hír. Aggasztó, hogy az első bejelentésre március 28-án került, a segélyszolgálatok azonban csak április 4-én reagáltak az eseményekre – írja az Interesting Engineering.


A The Moscow Times értesülései szerint egy, a város ipari negyedében található raktárban észlelték a kiugró sugárzási értéket, ami miatt a városban szükségállapotot rendeltek el. A forrást egy villanyoszlop közelében fedezték fel, körülbelül 2,5 km-re a lakott résztől. Mint kiderült, a sugárzást egy hibadetektorból származó kapszula okozta, amelyben céziumizotóp volt, amit azóta eltávolítottak.

Bár a helyi hatóságok nem számoltak be egészségkárosodásról, az ECHO nevű orosz sugárzásellenőrző csoport 800 mikroSievert radioaktivitási szintet mért a helyszínen, ami már egyértelmű egészségügyi kockázatot jelent az emberekre nézve. A lakosság számára az óránkénti 0,5 mikroSievert még biztonságosnak tekinthető, ám ez szint mintegy 1600-szorosa a normál határértéknek.

Nem sokkal később egy videó is terjedni kezdett a közösségi médiában, amelyen egy nukleáris sugárzás elleni védőruhát viselő férfi látható sugármérővel a kezében. A Metro szerint a videóban szereplő férfi azt állítja, hogy a sugárzási érték elérte a 20-at, ami potenciálisan növelheti a rák kockázatát, károsíthatja a DNS-t, a magzatot, valamint veszélyeztetheti a gyermekek egészségét.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?