Durva leépítés jön a Teslánál, 14 ezer dolgozót tesznek lapátra

A Tesla csatlakozik azon vállalatok sorához, amelyek a közelmúltban komoly leépítéseket hajtottak végre. 

Először az Electrek számolt be, azóta pedig a Reuters, a The Washington Post és a The New York Times is megerősítette a hírt, miszerint az elektromosautó-gyártó elbocsátja dolgozóinak több mint tíz százalékát. A vállalatnak 2023 decemberében több mint 140 ezer alkalmazottja volt, vagyis várhatóan legkevesebb 14 ezer embernek mondhatnak majd fel, azt viszont nem tudni, hogy mely részlegeket érinti az elbocsátás.


Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója belsős levelekben állítólag arról írt, hogy „semmit sem utál ennél jobban„, de az elbocsátások elkerülhetetlenek, hogy a „karcsúbban, innovatívan és éhesebben” kezdhessék meg a következő időszakot.

A leépítés nem jött teljesen váratlanul, február elején ugyanis kiderült, hogy a cég arról faggatta vezetőit, mely alkalmazottak pozíciói fontosak a vállalat működése szempontjából, ami már erősen utalt arra, hogy elbocsátások várhatók.

2020 óta a Tesla gyakorlatilag megduplázta dolgozói létszámát, és a 2023-as évet több mint 140 ezer alkalmazottal zárta. Bár az évek során számos elbocsátásra került sor (beleértve az Autopilot csapatának tavalyi nagymértékű leépítését), a vállalat létszáma csak 2023-ban körülbelül 10 százalékkal nőtt. Érdemes megjegyezni ugyanakkor, hogy a Tesla eladásai 2020 óta először estek vissza, a cég kicsivel több mint 11 százalékkal múlta alul a várakozásokat 2024 első negyedévében.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?