Elismerte a NASA, hogy a Nemzetközi Űrállomás egy darabja zuhant egy családi házra

A NASA elismerte, hogy a Nemzetközi Űrállomás (ISS) egyik törmeléke csapódott március 8-án egy családi házba Floridában, lyukat ütve a padlón és a mennyezeten. 

Testvéroldalunk, az Uzine számolt be arról, hogy egy férfi, egy bizonyos Alejandro Otero az X-en közzétett bejegyzésében arról ír, hogy egy csaknem kétkilós tárgy, vélhetően egy űrszemét csapódott kétszintes családi házába Floridában. Személyi sérülés ugyan nem történt, de az objektum mindkét szintet átütötte.


Bár már akkor sejteni lehetett, hogy a szóban forgó űrszemét annak a jókora, 2,6 tonnás darabnak a része, amely március 8-án lépett be a Föld légkörébe, és a Nemzetközi Űrállomásról származik, a NASA most hivatalosan is megerősítette ezt. Az Európa Űrügynökség szerint a 2021-ben útnak indított rakomány – ami kilenc régi akkumulátorból állt – a valaha volt legnagyobb kozmikus hulladék, ami elérte a Föld légkörét.

A NASA korábban azt jósolta, hogy az űrbe engedett nikkel-hidrogén akkumulátorok várhatan 2-4 évet keringenek majd a Föld körül, majd a bolygó légkörébe érve „ártalmatlanul elégnek„. Az ominózus akkumulátorok egyébként nem a NASA-hoz, hanem a Japán Űrügynökséghez tartoznak.

Remegtem. Nem akartam elhinni. Mégis mennyi az esélye annak, hogy valami ekkora erővel eltalálja a házamat, és ilyen kárt okoz. Nagyon hálás vagyok, hogy senki sem sérült meg” – mesélte el Otero, hogyan reagált, amikor a fia, aki nem mellesleg otthon tartózkodott a becsapódáskor, közölte vele, hogy valami eltalálta a házukat.

A NASA azt ígérte, tovább vizsgálódik az ügyben, hogy kiderítse, a floridai házba csapódó törmelék miért nem égett el a Föld légkörébe érve.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?