Az amerikai szenátus szerint is ideje kezdeni valamit az űrszeméttel

Az Egyesült Államok szenátusa elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely felhatalmazza a NASA-t, hogy pályázatot írjon ki az űrszemét problémájának megoldására. 

A szenátus október 31-én egyhangúlag jóváhagyta azt az űrszemét kezeléséről szóló törvényjavaslatot, amit júliusban már a Kereskedelmi Bizottság is elfogadott – számolt be a Space News. A törvényjavaslat értelmében a NASA-nak ki kellene dolgozni egy űrszemét kezelési programot, amely magában foglalja egy pályázat kiírását is a témában, annak érdekében, hogy megtalálják a lehető leghatékonyabb megoldást az egyre elhatalmasodó űrszemét-problémára.


Az eltávolítandó űrszemeteket a tervek szerint egy, a Kereskedelmi Minisztérium által összeállított listából válogatnák ki, annak érdekében, hogy első körben a leginkább veszélyt jelentő darabokat hatástalanítsák.

Az ORBITS-törvény olyan technológiai fejlesztést szorgalmaz, amely a legveszélyesebb űrszemét eltávolítására irányul, mielőtt az kiütne egy műholdat, fenyegetne egy NASA-küldetést, vagy a földre zuhanna és megsebesítene valakit” – mondta Maria Cantwell szenátor.

Az űrszemét vagy másnéven kozmikus hulladék azoknak a mesterséges eredetű tárgyaknak az összesítő elnevezése, amely az űrben kering, de már nem hasznosítható. Ezek nagy részét a használaton kívüli műholdak és az űrállomásokról levált kisebb-nagyobb darabkák teszik ki. A használaton kívüli műholdak többsége a Föld légkörébe érve elég, ám ha ez mégsem történik meg, a lehulló törmelékek veszélyt jelentenek az emberekre nézve, olyannyira, hogy az  amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság friss előrejelzése szerint a visszatérő maradványok kétévente okozhatnak majd személyi sérülést vagy halálesetet.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?