Földönkívülikre specializálódott tudósok azt állítják, hogy 20 percig beszélgettek egy bálnával

A SETI tudósai abban bíznak, hogy a bálnákkal való kommunikáció az idegenekkel való esetleges későbbi interakciók alkalmával is hasznukra válhat. 

A földönkívüli civilizációkra specializálódott amerikai intézet, a SETI érdekes eredményről számolt be: kutatóiknak állítólag sikerült beszélgetniük egy hosszúszárnyú bálnával Alaszkában. „A bálnák a földönkívüliek proxyjai” – mondta a SETI kutatója, Josie Hubbard a New York Postnak. „Intelligens lények, akiknek a nyelve idegen számunkra.


Lisa Walker, a SETI tudósa elárulta, hogy a bálnák kommunikációja összetett, különféle hangokat képesek kiadni, az ezek mögött meghúzódó jelentést próbálják most megfejteni a kutatók.

A csapat még 2023 decemberében játszott le bálnahangokat a víz alatt Alaszka partjainál. Bár a legtöbb emlős figyelmen kívül hagyta a dolgot, egy Twain nevű nőstény körözni kezdett a hajójuk körül, majd maga is különféle hangokat adott ki. „Ez egy kapcsolatfelvétel volt. A bálnák így hívják egymást; üvöltöznek és dörömbölnek, továbbá úgy gondoljuk, hogy így határozzák meg egymás tartózkodási helyét is” – mondta Hubbard a Postnak.

Egyelőre maguk a tudósok sem biztosak abban, miről szólt az eszmecsere, az interakció mindenesetre nem kevesebb mint 20 percen keresztül tartott.  „Lehet, hogy köszöntünk neki, ő pedig visszaköszönt, majd újra köszöntünk” –  mondta Walker. A kutató elismerte, hogy lehet, hogy 36 alkalommal csak köszöntek a bálnának, de bárhogy is nézzük, sikerült kapcsolatba lépniük az állattal.

A SETI tudósai szerint ez lehetett az első beszélgetés, ami az emberek és egy hosszúszárnyú bálna között zajlott.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?