Azért selejtez az Apple, hogy ne legyenek olcsóbbak az iPhone-ok

Eléggé véleményes az Apple indoka arra vonatkozóan, hogy miért nem perli a céget, amelyik tulajdonképpen 100 ezer iPhone-t lopott tőle. 

Létezik egy GEEP nevű cég, aminek az Apple évente 250 ezernél is több iPhone selejtezéséért fizet, ám ezeknek az eszközöknek elég jelentős része működőképes lenne egy sima gyári beállítások visszaállításával, vagy felújítással, így simán kikerülhetnének a használt telefonok piacára. A GEEP éppen ezért nem volt rest, és ahelyett, hogy teljes egészében elvégezte volna az almás cég által rábízott feladatot, úgy döntött, a működőképes mobilokat a kínai piacon értékesíti, szám szerint 99 975-öt. Tekintve, hogy a szerződés egyáltalán nem erről szólt, a tech óriás pert indított a cég ellen, de azóta sem történt semmi előrelépés, a kereset pedig 2025 elején automatikusan megszűnik.


apple
Kép: Pixels

Felmerül tehát a kérdés, hogy az Apple, ami egyébként eléggé kedveli a bírósági levegőt, és a szerződéskötést követő első két évben több mint 530 000 iPhone-t, 25 000 iPadet és 19 000 Apple Watch-ot küldött a GEEP-nek, hogy szabaduljon meg tőlük, miért nem tesz semmiféle jogi lépést? Sokak szerint erre az a válasz, hogy a gigavállalat nem szerette volna, ha a nyilvánosság tudomására jut, hogy több százezer, egyébként működő iPhone-t selejtezett le, mert ez levinné az új készülékek árát. Másrészt elég rosszul mutat, hogy miközben folyamatosan azt emlegetik, hogy az újrafelhasználás az elsődleges cél, valójában egyáltalán nem ez történik.

Ennél a pontnál érdemes felidézni a vállalat „Daisy” nevű robotját, mely óránként több száz régi készüléket szed szét, és gyűjti össze a még felhasználható részeket. A Bloomberg szerint a robot bemutatása a sajtónak valójában csupán arra irányult, hogy pozitív legyen a PR. A lap megjegyzi, amikor az Apple bemutatta a Daisyt Hollandiában az újrahasznosító partnerénél, a Re-Teck-nél dolgozó egyik személy azt állította, szemtanúja volt annak, ahogy több tonna AirPodot, Apple Watchot és Mac-et törnek össze. A jó állapotúnak tűnő készülékek közül sokakat kalapácsokkal hadonászó Re-Teck alkalmazottak vertek szét és selejteztek ily módon. Hozzá kell tenni, az egyébként felújítható készülékek megsemmisítése nem bűn, de a korrekt viselkedés nem ilyen.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?