A Google kirúgott 28 embert, amiért felemelték a hangjukat a cég izraeli ügyletei ellen

A Google több mint kéttucatnyi alkalmazottját eresztette szélnek, miután tiltakozást szerveztek a cég és az izraeli kormány közötti szerződés ellen. 

A keresőóriás alkalmazottjai demonstrálásba kezdtek a cég New York-i és kaliforniai irodáiban, többek közt Thomas Kurian, a Google Cloud vezérigazgatójának irodájában is tüntettek  a dolgozók – írja a CNN. A tiltakozók a Google, az Amazon és az izraeli kormány közötti, 1,2 milliárd dollár értékű, felhőszolgáltatásokat érintő szerződés (Nimbus Projekt) ellen emelték fel a hangjukat, mondván, a cég megfigyelésre alkalmas technológiákat ad el az izraeli kormánynak. A dolgozók „Nincs több népirtás profitért” és „Kiállunk a palesztin, arab és muszlim Google-alkalmazottak mellett” feliratú transzparenseket a magasba tartva tüntettek.


A Google szóvivője szerint a demonstrálók megzavarták a dolgozókat, akadályozták a munkavégzést, majd többszöri felszólításra sem hagyták el az irodát, így végül az alkalmazottak biztonsága érdekében kénytelenek voltak a hatóságok bevonásával véget vetni a tiltakozásnak.

„A megtorlás egyértelműen jelzi, hogy a Google többre értékeli a népirtó izraeli kormánnyal és hadsereggel kötött 1,2 milliárd dolláros szerződését, mint a saját dolgozóit” – írta a tiltakozó csoport közleményében.

google izrael kirúgtak
Fotó: Shutterstock

A Nimbus projekt ellen már korábban is törtek ki tiltakozások a Google és az Amazon dolgozóinak körében. Tavaly Google-alkalmazottak egy csoportja nyílt levélben szólította fel a cég vezetőségét, hogy állítsák le a projektet, mert az Izraelnek szállított technológiákkal a palesztin közösséget sodorják veszélybe. A mostani tüntetések után 28 embernek mondott fel a Google.

Izrael tagadja, hogy népirtást követne el Gázában, a kormány álláspontja szerint önvédelemből cselekszenek, hogy megvédjék az országot a Hamász támadásai ellen.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?