Nőket levetkőztető alkalmazásokat hirdetett az Instagram

A finoman szólva is etikátlan alkalmazások egyre komolyabb problémát jelentenek. 

Egyre több olyan alkalmazás bukkan fel az internet bugyraiban, ami gyanútlan nőkről másodpercek alatt tünteti el a ruhát, vagyis gyakorlatilag meztelen fotót generál az amúgy ruhában látható személyről. Mondanunk sem kell, hogy ezek az alkalmazások önmagukban is mekkora veszélyt jelentenek, amiről ugyan egyre több szó esik, de még mindig nem elegendő.


Épp ezért annyira meglepő, hogy a 404 Media arról számolt be, hogy a problémás programok már Instagram-hirdetésekben is felbukkannak. Az egyik alkalmazást például Kim Kardashian fotójával hirdették a „vetkőztess le minden lányt ingyen” és a „próbáld ki” mondatok mellett. Egy másik hirdetésben pedig két, mesterséges intelligencia által generált fiatal lány volt látható; az egyik hosszú ujjú felsőben, a másik pedig félmeztelenül, utóbbi melleit egy „ruha törlése” felirat takarta.

A 404 Media jelentése szerint a Meta egyes alkalmazásokat végül magától törölt a Meta Ad Library-ből, másokat viszont csak azután, hogy az újságírók jelentették az ominózus hirdetéseket.

A probléma elharapózását jól jelzi, hogy tavaly decemberben két floridai középiskolást tartóztattak le a rendőrök, miután a vádak szerint egy meg nem nevezett mesterséges intelligencia alkalmazással úgy módosították 12 és 13 év közötti osztálytásaik képeit, hogy azok meztelenjenek tűnjenek a fotókon.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?