Már jövőre piacra dobhatják Elon Musk humanoid robotját

Ha minden a tervek szerint alakul, nem kell már éveket várniuk azoknak, akiknek a Tesla humanoidjára fáj a foguk. 

A Tesla még tavaly decemberben mutatta be Optimus nevű robotjának újgenerációs változatát, ami a korábbi modellekhez képest lényegesen kifinomultabb funkciókkal rendelkezik. A masina immár „finom” tapintásra is képes, valamint többek közt az egyénsúlyérzéke is rengeteget fejlődött.


Az Optimust a tervek szerint olyan feladatok elvégzésére szánják, amelyek viszonylag egyszerű, monoton mozdulatokat igényelnek, ugyanakkor veszélyesek lehetnek (például az összeszerelőüzemekben), de különféle háztartási munkákra is betanítanák, így akár takaríthatna, főzhetne és füvet is nyírhatna a robot. A gépnek egyébként nincs saját mesterséges intelligenciája, hanem az a rendszer vezérli, amit a Tesla a vezetéstámogató rendszereihez is fejleszt.

A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk elmondta, hogy az Optimus már gyári feladatokat lát el a laborjában, és úgy véli, hogy az év végéig már a Tesla-gyárakban is bevethetik valódi feladatok elvégzésére. Ami pedig a robot piacra dobását illeti, a techmogul ezúttal is optimista, véleménye szerint az Optimus értékesítése már 2025-ben megkezdődhet.

A Tesla humanoidja persze nem lesz olcsó mulatság: Musk korábban azt mondta, hogy a robot kevesebbe fog kerülni, mint egy Tesla-autó árának a fele, vagyis körülbelül 20 ezer dollárral (7.3 millió forint) lehet majd számolni.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?