Pápá admin, 12345 és társai: betiltották a gyenge jelszavakat az Egyesült Királyságban

A kibertámadások elleni küzdelem részeként döntöttek úgy a britek, hogy betiltják a gyenge jelszavak használatát – számolt be a The Guardian

Az erős jelszavak fontosságára már évek óta figyelmeztetnek a szakértők, ennek ellenére a NordPass jelszókezelő weboldal szerint az Egyesült Királyságban tavaly az 123456 volt a leggyakrabban használt jelszó. A kiberbiztonság javítása érdekében most egy új törvény lépett életbe, amely kimondja, hogy az összes internethez csatlakoztatott eszköz gyártóinak – a mobiltelefonoktól kezdve az okoscsengőkön át a csúcstechnológiás hűtőszekrényekig  – be kell tartaniuk a minimális biztonsági előírásokat. Ennek részeként a gyenge jelszavak használata is tiltottá vált az Egyesült Királyságban.


Mától a fogyasztók nyugodtabbak lehetnek afelől, hogy az okoseszközeik védve vannak a számítógépes bűnözőktől… Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy az Egyesült Királyságot a világ legbiztonságosabb helyévé tegyük az online térben, és ezek az új szabályozások jelentős előrelépést jelentenek egy biztonságos digitális világ felé” – mondta Viscount Camrose tudományos és technológiai miniszter.

A legújabb adatok szerint az Egyesült Királyságban élő felnőttek 99 százaléka rendelkezik legalább egy okoskütyüvel, a brit háztartások pedig átlagosan mintegy kilenc internethez csatlakoztatott eszközt tartanak számon.

2023-ban az alábbi tíz jelszó volt a legnépszerűbb az Egyesült Királyságban:

123456
password (magyarul jelszó)
qwerty
Liverpool
123456789
arsenal
12345678
12345
abc123
chelsea

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?