Innovatív cégek, a jövő pénzgyárai

30 milliárd támogatás innovatív cégeknek: a deepfake-től az antibiotikum-rezisztencia leküzdéséig számos ígéretes projekt indul elsősorban a zöld átállás, az egészséges élet és a gazdaság digitalizációja területén.

Innovatív megoldások fejlesztése

Megszületett a támogatói döntés a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal tavaly ősszel kiírt Fókuszterületi innovációs pályázatán. Több mint 30 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból 54 olyan új projekt indul, amelyben hazai vállalkozások egyetemi, kutatóintézeti partnerekkel együttműködve fejlesztenek innovatív megoldásokat, elsősorban a zöld átállás, az egészséges élet és a gazdaság digitalizációja területén. Idén újabb 50 milliárd forintos Fókuszterületi pályázatot indít az NKFI Hivatal ugyanezeken a tématerületeken.

Innovatív cégek, a jövő pénzgyárai
Innovatív cégek, a jövő pénzgyárai

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) 2023-ban elfogadott innovációs stratégiai intézkedéscsomagja, a Neumann János Program (NJP) célkitűzéseinek megfelelően az NKFI Hivatal tavaly megújította innovációs vállalati pályázatainak feltételrendszerét. Ennek megfelelően a Fókuszterületi felhívás célja olyan jól azonosítható társadalmi és gazdasági hasznosítási szempontokat fókuszba helyező kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása volt, amelyek egyúttal piacképes termékeket, technológiákat és szolgáltatásokat fejlesztenek.


 Személyesen, szenvedéllyel – minden üzleti innováció mögött van egy történet, amely megérdemli, hogy megosszák – Elkészült a TechWorld „Innováció” médiacsomagja, egyedi elemekkel: konferenciák, Magyar Innovációs Index, i7++ Üzleti innovációs Audit, szakértői grémium… Kérj tájékoztatást! Fodor Zoltán, üzletfejlesztési vezető, (70) 266 77 67 

Innovációs testületek értékeltek megújított értékelési keretrendszerben

A legjobb nemzetközi gyakorlatok (izraeli, szingapúri kormányzati innovációs támogatási programok és a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramja) alapján megújított értékelési rendszerben mintegy 350 szakértő vett részt a bírálatban a kutatói és az üzleti szférából. A határérték fölötti projekteket az értékelők szóbeli prezentáció keretében is bemutatták az újonnan felállított fókuszterületi innovációs testületeknek. Az értékelési folyamat szakmai szűrőjén átjutott pályázók következő lépésként 2024 januárjában adhatták be támogatási kérelmüket az NKFI Hivatalhoz, ezekről született most végleges támogatói döntés.

A támogatásra alkalmasnak ítélt pályázatok mindhárom fókuszterületen belül nemzetközi sikereket is magukban rejtő innovációs fejlesztéseket céloztak meg. Az alábbiakban bemutatunk egy-egy nyertes pályázatot.

Innovatív üzleti modellek konferencia 2024. ősze – előadnál? Jelentkezz most! Fodor Zoltán, üzletfejlesztési vezető, (70) 266 77 67

Az egészséges élet megőrzését szolgáló megelőző, gyógyító és ellátó rendszerek támogatása

A gyógyszerkutatás gyorsítása és költségeinek csökkentése új robotikai és szoftveres megoldások segítségével

A gyógyszerkutatás legnagyobb problémái közé tartoznak a nagyon hosszú átfutási idők és az ehhez kapcsolódó óriási fejlesztési költségek. Erre kíván hatásos eszközt adni ez a nyertes pályázat. A Financial Times a leggyorsabban fejlődő európai cégeket felsorakoztató listáján szereplő Mcule Kft. vezetésével megvalósítani tervezett fejlesztés célja egy olyan platform kifejlesztése, ahol a kismolekulás gyógyszerkutatás korai fázisában különböző szerkezetű vegyületek kis mennyiségben való tesztelése valósulhat meg. A megoldással számottevően gyorsítható és költséghatékonyabbá tehető a gyógyszerkutatás, ami nemcsak a gyógyszergyártó cégeknek előnyös, hanem a betegeknek is, hiszen gyorsabban és olcsóbban juthatnak hozzá a számukra szükséges innovatív gyógyszerekhez. A szoftveres és robotikai eszközöket kombináló megoldással sok millió különböző vegyületet lehet gyorsan és olcsón előállítani.

A gazdaság zöld átmenetének és a körforgásos gazdaság kialakításának támogatása

Az antibiotikumrezisztencia problémájának kezelése bakteriofágokat tartalmazó takarmánykiegészítő termékcsalád fejlesztésével

A fejlesztés választ kíván adni az állategészségügyet és az élelmiszer-ellátás biztonságát is jelentős mértékben fenyegető antibiotikum-rezisztencia egyre nagyobb globális kihívására, amelyre az egyik lehetséges megoldás a projekt keretében a fágok alkalmazásával kifejlesztett termékcsalád. (A fágok, azaz a baktériumokban élő vírusok, olyan esetekben is képesek elpusztítani a kórokozókat, amikor más módszer, például az antibiotikum hatástalan.) Az Ebesi Pulykahizlaló Kft., az UBM Feed Zrt. és a Debreceni Egyetem konzorciumában megvalósuló projekt célja egy hazai és európai viszonylatban is egyedülálló, többkomponensű, baktériumölő vírustörzseket tartalmazó takarmánykiegészítő termékcsalád kutatás-fejlesztése, amely képes az emberre is veszélyes, az antibiotikumoknak ellenálló Salmonella törzsek pusztítására, különböző hús- és tojástermelő baromfifajok esetében a teljes életciklus során.

A gazdaság és társadalom digitális átmenetének támogatása

Manipulált hang- és videótartalmak felismerése mesterséges intelligenciával

A mesterséges intelligencia alkalmazásnak egyik súlyos mellékhatása a nézők számára felismerhetetlen videó- és hangmanipulációs (deepfake) technikák terjedése. A projekt célja egy mesterséges intelligencián alapuló rendszer kifejlesztése, amely segít valós időben felismerni, ha egy hang- vagy videóbeszélgetést valamelyik résztvevő a deepfake technológia segítségével manipulál. A CARIN Deepfake Guard a TC&C Kft. nemzetközileg elismert és sikeres termékébe, a CARIN „okos” hívásrögzítő rendszerbe kerül integrálásra, hogy megvédje a kitett szervezeteket és ügyfeleiket az ilyen típusú csalásoktól. A CARIN Deepfake Guard fejlett mélytanulási algoritmusokat fog alkalmazni az audio- és videótartalmak és a szöveges üzenetek elemzésére, lehetővé téve a deepfake technológiával kapcsolatos manipuláció jeleinek azonosítását. (CWO)

Minden innováció mögött áll egy izgalmas történet

2024. májusa: jön a megújult Magyar Innovációs Index!

Új Magyar Innovációs Index (INNDEX) – Figyelőlistán a POLCZ FOOD

i7++ Innovációs Audit a leginnovatívabbaknak

INNDEX: új cég a Magyar Innovációs Indexben – CIG Pannónia Nyrt.

Minden innováció mögött áll egy ember – személyesen, szenvedéllyel

Startupok és üzleti innováció – Nem vagyunk a térképen?

TechWorld Beszélgetések 2024 – Itt vannak a jövő pénzgyárai

A válságkezelési felkészültség mint a jövő versenyelőnye

 

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ludwig Federmeyer

Ludwig Federmeyer

"Minden kapcsolat." Szakmai vezető, innovációs szakértő, consigliere, 10+ éves tapasztalat üzletfejlesztés, illetve tanfolyamok, oktatások, konferenciák, rendezvények, üzleti díj szervezése területén. i7++ Innovációs Audit vezető auditor.

Ezeket olvastad már?