Érzékeny adatokat szivárogtathatnak a ciklusapplikációk

Egy új kutatás szerint a női ciklusapplikációk sok esetben nem megfelelően kezelik a megszerzett intim adatokat. 

A BBC által szemlézett tanulmány 20 népszerű ciklusnaptár adatvédelmi szabályzatát vizsgálta meg, és több ponton is adatbiztonsági szempontból aggályos gyakorlatra bukkant. A vizsgált applikációk közül többekből például nem lehet törölni a megadott információkat, így olyan személyes információkat tárol el örökre a rendszer, mint a menstruáció vagy épp a vetélés időpontja.


A tanulmány eredménye azért sem mellékes, mert a szerzők szerint a vizsgált alkalmazásokat emberek százmilliói használják, vagyis nagyon sok nőt érinthet ez a fajta probléma. A felmérés során a kutatók azokat az applikációkat elemezték, amelyeket az amerikai és brit felhasználók a legtöbbször töltöttek le a Google Play áruházból.

A reproduktív egészségügyi adatok helytelen kezelése vagy kiszivárogtatása súlyos következményekkel járhat, beleértve a zsarolást, a diszkriminációt és az erőszakot” – mondta a BBC-nek a tanulmány vezető szerzője, Dr. Ruba Abu-Salma.

Az efféle egészségügyi adatok kérdése 2022-ben vált különösen kényes témává az Egyesült Államokban, miután az amerikai legfelsőbb bíróság döntése alapján kivették az abortuszt az alapjogok közül. Egyes adatvédelmi szakértők szerint nem zárható ki, hogy a menstruációkövető alkalmazásokból származó adatokat a hatóságok is felhasználhatják a terhesség megszakítására irányuló vádemeléseknél.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?