Hatalmas űrszemét zuhant egy kanadai farmra

Az űrszemét nem égett el a Föld légkörébe érve, hanem a Földre zuhanva egy kanadai farmon landolt. 

A CBC számolt be arról a nem mindennapi esetről, amikor is egy farmer a kanadai Saskatchewanben egy elszenesedett hulladékre bukkant a földjén. Barry Sawchuk saját elmondása szerint először szimpla szemétnek hitte a két méter széles, mintegy 40 kilós törmeléket.


A férfi most abban reménykedik, hogy túladhat az űrhulladékon, a befolyt összegből ugyanis egy jégkorongpálya megépítését szeretné támogatni a Saskatchewan állambeli Ituna városában. „Ott születtem és ott is nőttem fel, akkor miért ne?” – mondta a CBC-nek. A kutatók szerint a méretes űrszemét egy februárban felbocsátott SpaceX rakétáról válhatott le.

Bár a kozmikus hulladék nem okozott személyi sérülést, mindez csupán a vakszerencsén múlt. A Reginai Egyetem csillagászprofesszora, Samantha Lawler szerint, ha ez a darab egy forgalmasabb városra zuhant volna, könnyen megölhetett volna valakit.

űrszemét kanada
Fotó: Adam Bent/CBC

Ez az eset is jól példázza, hogy a hatalmas mennyiségű űrszemét kezelése egy olyan kérdés, ami egyre égetőbbé válik. Március elején a Nemzetközi Űrállomás egyik törmeléke csapódott egy floridai családi házba, lyukat ütve a padlón és a mennyezeten. A becsapódáskor egy gyermek is a házban tartózkodott, és bár az ijedtséget leszámítva szerencsére nem esett bántódása, könnyen tragédia is történhetett volna.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?