Tényleg megvan az esély arra, hogy a mesterséges intelligencia miatt kihal az emberiség

Egyre többen vélik úgy, hogy a világ nincs felkészülve arra, amit a mesterséges intelligencia a következő években hozhat. 

Tizenhárom mesterséges intelligenciával foglalkozó szakember nyílt levélben kéri a tech cégek vezetőit, hogy nyíltan beszéljenek a technológiával járó kockázatokról, továbbá arról is írnak, hogy kormányzati felügyeletre van szükség ahhoz, hogy a fejlesztésekre szabályozott keretek között kerülhessen csak sor. A szakértők a kockázatok között említik a meglévő egyenlőtlenségek további elmélyülését, a manipulációt és a félretájékoztatást, valamint azt sem tartják kizártnak, hogy a technológia miatt emberek haljanak meg. A nyílt levelet az OpenAI 11 jelenlegi és volt dolgozója, valamint a Google DeepMind egy jelenlegi és egy volt dolgozója írta alá.


A levél egyik aláírója, az OpenAI korábbi kutatója, Daniel Kokotajlo a The New York Timesnak adott interjújában pedig még ennél is határozottabban fogalmazott, amikor egészen félelmetes jövőt vázolt fel, amennyiben az MI-cégek nem kezdenek el felelősebben viselkedni.

„Az OpenAI nagyon izgatott az AGI építése miatt, és meggondolatlanul cselekszik, csak azért, hogy ő nyerje a versenyt”– mondta a szakértő.

mesterséges intelligencia emberiség
Fotó: Pixabay

Kokotajlo legerősebb állítása azonban nem ez, hanem az volt, amikor azt mondta, hogy 70 százalék körüli az esélye annak, hogy a mesterséges intelligenciának katasztrofális következményei lesznek az emberekre nézve. A 31 éves kutató azt állítja, hogy miután 2022-ben csatlakozott az OpenAI-hez, nemcsak arról volt meggyőződve, hogy az iparág 2027-re eléri az emberszintű képességekkel bíró MI-t (AGI), hanem hogy igen nagy a valószínűsége annak, hogy a technológia katasztrofális hatással lesz az emberiségre nézve, akár a kipusztulásunkhoz is vezethet.

A világ nem áll készen, és mi sem” – mondta a kutató.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?