3D nyomtatóval építkezik az amerikai haditengerészet

A világ legnagyobb 3D nyomtatójával, alig két nap alatt sikerült felhúzni a speciális anyagból készített, mintegy negyvenhat négyzetméteres épületet.


Két nap, egy éjszaka

A prototípus építésére az amerikai hadsereg kutatási és fejlesztési központjában (Champaign, Illinois) került sor. A csapat elsőként, egy olyan speciális beton-alapú keveréket dolgozott ki, ami képes ellenállni a viszontagságoknak és a kisebb tűzerejű fegyvereknek. Az anyagot extrudált formában, nagy nyomással préselték át a nyomtatófejen, s rétegezve húzták fel a falakat. A modellezéshez állítólag egy tíz éves, harctéri körülményekre rendszeresített gépet használtak.

Az illetékesek most azt vizsgálják, miként alkalmazható a technológia terepen, kevésbé kontrollált körülmények között, illetve hogyan egyszerűsíthető az építés folyamata. Bár az eljárás kifejezetten hatékony, egyelőre több ember összehangolt munkáját igényli, így az automatizálás lehetősége is foglalkoztatja a szakembereket. „A technológia kínálta lehetőségek, egészen biztatóak a jövőre nézve – mondta Matthew Friedell kapitány -, de akadnak olyan részfolyamatok, amelyek szimulált vagy aktív harci környezetben, nem működnek, ezért ezen még dolgoznunk kell.”

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?