Érdekes tanulmány a Mercedes Vision Urbanetic

A Mercedes Vision Urbanetic, egy tisztán elektromos-hajtású önvezető platform, amire az aktuális igényeknek megfelelően áru- és személyszállításra is alkalmas felépítmény kerülhet.


Nagyvárosi Transformers…

A koncepció a Mercedes szerint eltörli a személy és áruszállítás közti határvonalat. A rendszer alapja, egy 5,1 méter hosszú elektromos-hajtású alváz, ami az eltérő modulokkal kisbuszként, vagy áruszállítóként is használható. Előbbi tizenkét embernek, utóbbi (3,7 méteres hasznos rakodófelülettel) tíz raklapnyi árunak biztosít helyet. A teljesen zajtalan, zéró kibocsátással rendelkező járművek pl. az éjszakai szállítás alkalmával tehetnek jó szolgálatot. A modulok manuálisan és automatikusan is cserélhetők, gyakorlatilag pillanatok alatt alakíthatók át a járművek.

https://youtu.be/QnFvPCDj6UI

A vezetőfülkét teljesen elhagyták a tervezők, így közvetlen kézi beavatkozásra nincs lehetőség. A vezérlést fejlett IT rendszer végzi, amely számos adat elemzésére és összevetésére képes. A rendszer képes felismerni, ha egy helyszínen megnövekedett az utasforgalom, s annak megfelelően sűríti vagy éppen ritkítja a járatokat. Ugyanez érvényes az áruforgalom esetében; az automata központ valós időben monitorozza a folyamatokat, így a váratlan helyzetekre is sokkal rugalmasabban tud reagálni. A járművek a forgalom, s környezet mellett az embereket is szemmel tartják; az orron elhelyezett kijelző segítségével tájékoztatják a gyalogosokat, hogy figyelnek és vigyáznak rájuk.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?